Menopauza: trnci u rukama i nogama kao posljedica slabe cirkulacije

Piše Promo

Osjetite li često trnce u nogama ili rukama, moguća je da imate problema s lošom cirkulacijom. Ovaj simptom vrlo često je praćen i osjećajem hladnoće u rukama ili nogama, bolovima ili grčevima.

Menopauza: trnci u rukama i nogama kao posljedica slabe cirkulacije

Slaba cirkulacija je tegoba modernog doba i javlja se kod sve većeg broja ljudi, osobito kod starijih i teže pokretnih osoba, no s obzirom na današnji način života, ni mlađe osobe nisu pošteđene. Osim što izaziva nelagodu, slaba cirkulacija može dovesti i do zdravstvenih problema te postupnog odumiranja tkiva, koje ne dobiva dovoljnu količinu kisika i hranjivih tvari da bi se održalo na životu.

Što uzrokuje trnce u rukama i nogama?

Zbog sjedilačkog načina života, poslova koji zahtijevaju dugotrajno stajanje, nedostatka tjelovježbe ili prekomjernog konzumiranja masne, slatke ili začinjene hrane, može vrlo lako doći do nakupljanja masnoća na unutarnjoj strani krvnih žila te slabljena elastičnosti arterija i vena, što otežava protok krvi. Uzroci slabe cirkulacije također mogu biti autoimune bolesti ili dijabetes. Konzumiranje kofeina, nikotina i alkoholnih pića također može dodatno pojačati problem slabe cirkulacije.

Trnci ili grčevi u nogama i rukama te hladne noge, stopala i ruke najčešće su prvi simptom loše cirkulacije.

Također, mogu se javiti i otekline i zadržavanje vode u nogama, a osobe sa slabom cirkulacijom vrlo često se žale i na osjećaj teških nogu, pojavu proširenih vena i promjenu u boji i kvaliteti kože, pa i na oštećenje vida.

Zatim se javljaju bolovi u potkoljenicama prilikom šetnje, prvo na dužim, a zatim i na kraćim relacijama, kada se osobe najčešće i odlučuju potražiti pomoć liječnika.

Menopauza: trnci u rukama i nogama kao posljedica slabe cirkulacije

Ako imate više simptoma koji ukazuju na slabu cirkulaciju, svakako preporučujemo da o tome razgovarate sa svojim liječnikom koji će vas uputiti u daljnje dijagnostičke postupke, a do tada možete i sami poduzeti neke mjere koje će vam zasigurno pomoći.

Kako poboljšati cirkulaciju u nogama?

 • Kako biste poboljšali cirkulaciju, najvažnije je tijekom dana uvesti kratke šetnje, najmanje pola sata, koje su idealne za poboljšanje cirkulacije.
 • Uvedite svakodnevne vježbe istezanja u svoju dnevnu rutinu. Ovakvim istezanjem smanjuje se pritisak na krvne žile te se poboljšava cirkulacija.
 • Uz istezanje, svakako će vam pomoći i masaža. Kružnim pokretima masirajte noge ili ruke prije spavanja.
 • Ako tijekom dana morate dugo vremena stajati odnosno sjediti zbog posla ili ste slabije pokretni, svakako preporučujemo nošenje čarapa ili rukavica s Celliantom, s obzirom na to da vlakna Cellianta klinički dokazano potiču cirkulaciju, podižu volumen kisika u krvi i tkivu do 29%, a samim time postižu i bolju prokrvljenost tkiva te reguliraju temperaturu tijela. Tako pomažu i smanjenju bolova u mišićima i zglobovima. Više informacija možete pronaći ovdje: Oxygen Optimal Čarape s Celliantom i Oxygen Optimal Rukavice s Celliantom.
 • Kada ste u ležećem položaju, ispod nogu stavite jastuk kako bi one bile u blago povišenom položaju.
 • Uravnotežite prehranu – izbacite nepotrebne masnoće i šećer iz prehrane, jedite više voća i povrća, pijte dovoljno tekućine, jedite namirnice bogate vlaknima i smanjite konzumaciju soli.
 • Svakako bi bilo dobro i da potpuno izbacite alkohol, kofein i nikotin jer ozbiljno utječu na vašu cirkulaciju i mogu vam naštetiti.
 • Unosite vitamine C i E jer pomažu povećati cirkulaciju krvi u cijelom tijelu.
 • Redovito kontrolirajte krvni tlak te brinite o održavanju razine kolesterola i masnoća u zadanim granicama. Za zdravlje čitavog kardiovaskularnog sustava i poboljšanje cirkulacije preporučujemo i Strauss kapi.
 • Stres uvelike utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava, zato preporučujemo da uzmete vremena za sebe i opustite se kada god ste pod stresom.
 • Toplo-hladni tuš je dobar način za poboljšanje cirkulacije, a možete ga primjenjivati svaki dan.

Napišite komentar ili postavite pitanje