Utjecaj hormonskih promjena u menopauzi na psorijazu

Piše Irena

Ženski hormoni značajno variraju u različitim fazama života. U pubertetu tijelo počinje stvarati spolne hormone, uključujući estrogen i progesteron. Navala hormona može uzrokovati ili pogoršati probleme s kožom, uključujući akne i psorijazu. Neki istraživači smatraju da hormoni izazivaju imunološke promjene na koži, jer simptomi psorijaze imaju tendenciju rasta tijekom puberteta, nakon poroda i tijekom menopauze.

Utjecaj hormonskih promjena u menopauzi na psorijazu

Utjecaj psorijaze na kvalitetu života sličan je učinku kod osoba koji žive s depresijom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima. Različiti faktori rizika kao što su npr. vrijeme, pretilost, alkohol, pušenje, lijekovi i stres, povezani su sa psorijazom. Pojavljivanje psorijaze se javlja u stresnim životnim situacijama, ali točan mehanizam izazivanja ili pogoršanja nije poznat.

Menopauza aktivira ili pogoršava psorijazu
Tijekom menopauze razina estrogena pada, što može izazvati valunge, noćno znojenje a u nekim slučajevima i psorijazu. Smatra se da je smanjenje estrogena za vrijeme menopauze glavni čimbenik u pojavljivanju ili pogoršanju pojavljivanja psorijaze kod osoba koje već pate od psorijaze. Istraživanja su pokazala da su žene u menopauzi imale pogoršanje psorijaze u 48% slučajeva, dok je u 27% promatranih primjećena veza između psorijaze i hormonalnih promjena. U istim istraživanjima zaključuje se da je kasno pojavljivanje psorijaze češće u žena nego kod muškaraca, što upućuje na to da su hormonalne promjene povezane s menopauzom, potencijalni čimbenik koji doprinosi razvoju psorijaze. Također nije dokazano da hormonska terapija u menopauzi pomaže kod psorijaze.

Bioeliksir europa proizvodi, Euten kreme

Bioeliksir Euten krema na prirodnoj bazi za problematičnu kožu
Euten krema zbog svog prirodnog sastava i kvalitete postoji više od 35 godina. Euten krema pomaže kod psorijaze, dermatitisa, ekcema i u svega nekoliko tretmana daje izuzetne rezultate.

Euten krema ne sadrži kortikosteroide i parabene. Budući da je Euten krema po sastavu kombinacija samo biljnih sastojaka, nema ograničenja u dužini njezine primjene kako kod odraslih, tako i kod djece.

Krema Euten Classic dostupna je u pakiranjima od 15g/50g i Euten PLUS s dodatkom biljke neven u pakiranju od 50g.

Euten kreme možete naručiti na Bioeliksir Europa već od 152,00 HRK/15g na ljetnoj akciji -10% na sve proizvode.

Stres – jedan od glavnih uzroka psorijaze
Činjenica je da je stres dio naših života i jedan od pokretača psorijaze i najveći krivac u poremećaju rada hormona. Osjećaj umora, napetost i tjeskoba su osjećaji s kojima se mora živjeti. Visoka razina kortizola (hormon stresa) najčešći je oblik hormonske neravnoteže od kojeg pate žene. Tijekom menopauze, problemi sa spavanjem i drugi simptomi mogu biti također naglašeni. Pronađite tehnike i načine za odmaranje koji vam mogu pomoći.

Težina psorijaze kod žena može varirati s hormonalnim promjenama. Važno je da budete svjesna moguće povezanosti između psorijaze i hormonskih faza tijekom života kako bi kontrolirali ili ublažili sve simptome koji se mogu pojaviti.

Napišite komentar ili postavite pitanje