Prehrana: zdravom prehranom spriječite simptome menopauze

Piše Irena

Nutricionisti smatraju da hormonske promjene u menopauzi utječu na tijelo, te da pravilan izbor namirnica regulira razinu hormona u organizmu i uklanja neugodne simptome menopauze. Kvalitetna i raznolika prehrana pomaže tijelu da poveća sposobnost da izdrži razne neugodne simptome menopauze.

Žene počinju mijenjati i s više pažnje gledati na svoju prehranu tek kada dođu u menopauzu. Često određena prehrana ne čini da se osjećate bolje već se radi o tome da počinjete kvalitetnije jesti.

Prehrana: zdravom prehranom spriječiti simptome menopauze

Kvalitetniji način život za većinu žena počinje tek u menopauzi. Vode više računa o sebi i zdravije se hrane. Stručnjaci nemaju pouzdan odgovor na pitanje kako ublažiti neugodne simptome u menopauzi ali svi se slažu da svaka žena mora individualizirati pristup prehrani s obzirom na potrebe.

Ekstremne dijete treba izbjegavati
Jedan od najvećih užitaka u životu za mnoge je imati lijep obrok s obitelji ili prijateljima i odreći se toga nije preporučljivo. Ali ono što se jede ili ne jede na dnevnoj bazi je važno. Mnoge žene okreću se izrazito niskokaloričnim dijetama da izgube suvišne kilograme ali takve dijete imaju negativne strane fiziološke i psihološke prirode.

Bizarne dijete gdje se gotovo ništa ne jede mogu opasno ugroziti vaše zdravlje: usporiti metabolizam, povećavati gubitak mišićne mase, smanjiti energiju, negativno utjecati na vašu štitnjaču, povećati razinu hormona stresa (kortizol) i na kraju povećati mogućnost povratka svih izgubljenih kilograma.

Najmanje 5 obroka dnevno
U posljednje vrijeme ruši se tradicionalno učenje o 3 obroka dnevno i 2 manja međuobroka. Prema stručnjacima, važnost više obroka dnevno bazira se na činjenici da se takvim unosom hrane održava stabilna razina šećera u krvi. Jesti češće smanjuje kolesterol, regulira krvni tlak i potiče mršavljenje. Prema znanstvenoj studiji ako ljudi unose isti broj kalorija i jedu manje od 5 obroka dnevno imaju viši krvni tlak, značajno su teži i višu razinu kolesterola u krvi od osoba koje jedu više od pet obroka dnevno.

Prehrambene navike pored bavljenja sportom imaju značajan dugoročan utjecaj na vaše zdravlje tijekom cijelog života. Unos kalorija trebate kontrolirati i rasporediti tijekom dana. Bitno je da ravnomjerno rasporedite unos obroka da izbjegnete dulji period gladovanja tijekom dana i spriječite pohranjivanje više masnoća.

“Prava zdravstvena reforma počinje na vašem tanjuru, a ne u nekom ministarstvu.”

Proteini (bjelančevine)
U menopauzi potrebe za proteinima rastu. Dnevna potreba za proteinima iznosi 1,5g proteina/kg tjelesne mase. Namirnice poput pilećih prsa, riba, sir, jaja (ako niste vegetarijanka) sadrže proteine životinjskog podrijetla (punovrijedni) dok su biljni izvori proteina soja, grah, kikiriki, bademi i orasi odličan izvor proteina ali manjka im aminokiselina.
Ako vam način života onemogućava pravovremen unos obroka, proteinski koncentrirani dodaci prehrani u obliku praha su odlična nadopuna ali trebate voditi računa da ne sadrže šećer ili umjetna sladila.

Cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice (složeni ugljikohidrati) polagano oslobađaju energiju u organizam i osjećaj sitosti je duži. Sadrže malo masti i bogati su vlaknima, vitaminima i mineralima. Istraživanja su pokazala pozitivno djelovanje cjelovitih žitarica na zdravlje, međutim malo osoba unosi dovoljnu količinu žitarica. Uz svaki obrok preporučljivo je da konzumirate cjelovite žitarice.

Dobre masti
U prehranu trebate uvrstiti namirnice koje sadrže dobre masti (maslinovo ulje, losos, tuna…). Dobre masti nužne su za vaše emocionalno i fizičko zdravlje (zglobovi, lijepa koža).

Dovoljan unos vode
Tijekom života vaša koža postaje tanja i to uzrokuje veći gubitak vode. Redoviti unos vode pomaže radu vaših bubrega, srca, funkciji zglobova i mišića, održavanju krvnog tlaka i sprječavanju infekcija mokraćnih kanala.

Pristup
Prehrana treba biti raznolika. Što je veći raspon namirnica koje unosite vjerojatno će vaše tijelo dobiti više vitamina i minerala.
Također, nije lako živjeti bez određene hrane ili pića bez obzira na rezultate istraživanja koji iznose zaključke da je neke namirnice bolje izbjegavati. Ako već morate piti kavu, jesti čokoladu trebate jesti organsku hranu koja minimizira štetu za vaše tijelo. Kao glavna prednost organske hrane za vaše zdravlje ističe se niža razina pesticida, sigurno finiji okus ali nažalost i značajno viša cijena.
Ipak najvažnije je da prihvatite menopauzu i shvatite promjene koje vam se dešavaju ulaskom u to životno razdoblje.

Napišite komentar ili postavite pitanje