Menopauza može utjecati na mentalno zdravlje

Piše Irena

Približavanje srednjoj dobi često dovodi do povećanog stresa, tjeskobe i straha. Djelomično se to može pripisati fizičkim promjenama, kao što su smanjenje razine estrogena i progesterona. Valunzi, znojenje i ostali simptomi menopauze mogu biti uzroci poremećaja.

Postoje i emocionalne promjene: briga o starenju, odlazak djece iz obitelji, gubitak roditelja…

Menopauza može utjecati na mentalno zdravlje
Menopauza može utjecati na mentalno zdravlje

Menopauza može biti razdoblje odvajanja, osamljivanja, pojačanog osjećaja frustracija, ostavljenosti, nemogućnosti dokazivanja i nedostatka samopoštovanja. Obitelj i prijatelji ne razumiju uvijek što proživljavate pa nema ni odgovarajuće potpore. Ako postoje problemi, moguća je anksioznost (strah, napetost, nesigurnost) i depresija.

Profesionalne pomoć
Da bi se ublažila ili uklonila depresija, koja je povezana s menopauzom, preporučuje se psihoterapija.

Najčešće se primjenjuje sljedeće:

  • Interpersonalna terapija ili IPT: u središtu pozornosti je socijalno funkcioniranje osobe; objašnjava kako promjene u međuljudskim odnosima onemogućuju ili potiču depresiju.
  • Kognitivno-bihevioralna terapija ili KBT najzastupljenija je metoda psihoterapije koja se temelji na shvaćanju i promjeni negativnih misli koje utječu na razvoj depresije.

Ipak, postoji mnogo načina samopomoći bez profesionalne terapije:

Potpora obitelji – u menopauzi, još uvijek brinete o vlastitoj djeci, starim i bolesnim roditeljima, radite i vodite kućanstvo; zato ne možete preuzeti sve obaveze na sebe, nego morate i ostale članove obitelji obvezati da pomažu.

“Obitelj je utočište u bezdušnom svijetu.” Christopher Lasch

Tjelovježba – smanjuje razinu stresa, jača samopouzdanje, pomlađuje i prevenira depresiju. Dovoljno je da vježbate dva-tri puta tjedno po 20-40 minuta.

Prehrana – jedite zdravo i redovito. Vitamin B i kalcij mogu ublažiti simptome depresije. Izbjegavajte šećer, ispijanje kave u prevelikim količinama i alkohol. Masnu hranu jedite rjeđe, a češće onu koja štiti srce i krvožilni sustav.

Ne treba isticati da jedete što više voća i povrća, namirnica bogatih prehrambenim vlaknima. Većina biljne hrane izvor je fitoestrogena, tvari koja oponaša estrogen i njegovu ulogu u tijelu. Manjak estrogena uzrokuje neke od teškoća u vrijeme menopauze. Fitoestrogene sadrži soja pa valja da je uvedete u redovitu i pravilnu prehranu.

Druženje – depresivne žene često se povlače u sebe, smatrajući da nisu zanimljive u društvu, a samoća potiče depresiju i tjeskobu. Održavajte kontakata s drugima to je posebno je važno za mentalno zdravlje.

Izbjegavajte stresne situacije. Morate znati prepoznati i nositi se sa situacijama u životu koje dovode do stresa.

Sanporemećen san može pogoršati depresiju. San kao mnoge stvari u životu mora imati svoj ritam. Dobro je da ustajete i liježete u isto vrijeme.

Depresija u vrijeme menopauze može se kontrolirati i liječiti. Postoji nekoliko mogućnosti i strategija koje vam mogu pomoći u ublažavanju simptoma depresije. Razgovor s liječnikom pomaže da pronađete optimalnu strategiju protiv depresije.

Pročitajte više na temu menopauza

Napišite komentar ili postavite pitanje