Problemi valunga i kako ublažiti simptome na prirodan način

Piše Irena

Noćno znojenje u menopauzi može biti veoma neugodno. Najvećim se dijelom noćno znojenje ne razlikuje od valunga koji mogu nastati tijekom dana. Prema dostupnim podacima, 75 % žena ima problema s noćnim znojenjem i valunzima.

Problemi valunga i kako ublažiti simptome na prirodan način
Problemi valunga i kako ublažiti simptome na prirodan način

Moderna medicina još nije utvrdila što je uzrok valunga u menopauzi, ali postoje načini da možete ublažiti tu nelagodu.

Smiriti valunge na prirodan način

Valunzi postaju jači uz alkohol, kofein, pušenje, stres, usku odjeću, povišenu temperaturu… Ako to izbjegavate u svakodnevnom životu, također trebate voditi računa i o tome što i koliko toga unosite u organizam.

  • Smanjite neugodnu toplinu prostorija i tijela. Bolje je obavljati svakodnevne aktivnosti u prostorijama s nižom temperaturom. Za ljetnih mjeseci prostorije trebaju biti klimatizirane. Izbjegavajte usku odjeću i materijale kao poliester. Spavati trebate u materijalima koji su ugodni za nošenje i koji hlade. Općenito, trebate nositi materijale u kojima koža diše.
  • Vježbe disanja. Tehnike i vježbe disanja pridonose smanjenju stresa, smiruju ubrzani rad srca i rashlađuju organizam. Uglavnom se prakticiraju vježbe disanja koje traju petnaest minuta ujutro i uvečer. Udisaji moraju biti punim plućima i intenziteta šest do osam puta u minuti.
  • Vježbanje. Vježbanje (hodanje, trčanje) izbacuje suvišnu energiju i pozitivno utječe na vaše fizičko i psihičko zdravlje.
  • Uklonite proizvode koji pojačavaju valunge. Valja izbjegavati obroke uvečer, a tijekom dana nije preporučljivo jesti tešku i začinjenu hranu. Zlatno pravilo: doručak je najvažniji i valja ga pojesti sam, ručak podijeliti s prijateljem, a večeru prepustiti neprijatelju. Kava, alkohol i cigarete su loše navike koje pojačavaju valunge.
  • Čajevi i kupke s eteričnim uljima. Biljni hormoni uspijevaju održavati ravnotežu hormona u ljudskom organizmu. Čajevi zbog zdravih sastojaka imaju pozitivno djelovanje na valunge. Kupke s eteričnim uljima također se koriste u slučaju valunga i psihičkih nelagoda povezanih s menopauzom.

Sve u svemu, morate pokušati pronaći individualno rješenje za sebe da bi ublažili problemi s valunzima i noćnim znojenjem. Ne postoji rješenje koje svima pomaže. Ako isprobate razne načine, veća je vjerojatnost pronalaženja učinkovitog rješenja za valunge i noćno znojenje.

Pročitajte više na temu menopauza

Napišite komentar ili postavite pitanje