Perimenopauza: problemi s pamćenjem i koncentracijom

Piše Irena

Tijekom perimenopauze problemi s pamćenjem normalna su pojava. Mnoge žene veoma su zabrinute zbog takvih problema, premda se uglavnom radi o blagim smetnjama koje se nazivaju opća magla ili mozak u magli (Brain fog). To se događa zato što organizam proizvodi manje estrogena. Trebate znati da se u većini slučajeva radi o privremenim smetnjama.

Perimenopauza: Problemi s pamćenjem i koncentracijom
Perimenopauza: Problemi s pamćenjem i koncentracijom

Što se zapravo događa?

 • Menopauza se približava
  Ulaskom u menopauzu, mnoge žene ilustriraju svoje stanje kao da im je mozak u magli (Brain fog). U provedenim istraživanjima (žene od 50 do 60 godina) žene se teško usredotočuju na teže postavljene zadatke, a imaju problema i s radnim pamćenjem. Radi se o jednoj od kognitivnih vještina koja se može razvijati.
 • Unipolarna (jednopolna) i bipolarna (dvopolna) depresija
  Rezultati istraživanja pokazali su da nemogućnost koncentracije i zaboravnost osjećaju osobe koje pate od jednog oblika depresije. Žene s takvom dijagnozom teže su rješavale kognitivne testove od zdravnih žena.
 • Preveliki stres
  Stres može ugroziti dijelove vašeg mozga koji utječu na memoriju i tako biti uzrokom poremećaja pamćenja. Liječnici savjetuju da se pokuša pronaći način kako se u svakodnevnom životu nositi s uzrocima stresa. Često se misli na razne tehnike dubokog disanja ili meditacije, a ako ni to ne može pomoći, dobrodošla je liječnička pomoć.
 • Popratne pojave lijekova
  Neki lijekovi koji se propisuju (antibiotici, lijekovi za krvni tlak, inkontinenciju, antidepresivi) mogu biti uzrok problema s pamćenjem. Žena koja smatra da je lijek uzrok problema s pamćenjem, mora razgovarati s liječnikom koji joj je takav lijek propisao.
 • Nekvalitetna ishrana
  Loša prehrana povećava prije svega rizik od debljine, visokog krvnog tlaka i poremećaje nekih kognitivnih funkcija mozga. Vitamin B12 kojega ima u ribi i mliječnim proizvodima povezan je sa zdravom memorijom. Rezultati istraživanja pokazali su da je nedostatak vitamina B12 povezan s problemima lošijeg pamćenja.
 • Nuspojave kemoterapije
  Stručnjaci American Cancer Society (Američko društvo za borbu protiv raka) zaključili su da se loše pamćenje i nedostatak koncentracije mogu povezati kod osoba oboljelih od raka s nuspojavama kemoterapije.
 • Preosjetljivost na gluten
  Žene koje prestaju jesti hranu s glutenom imaju znatno manje problema s pamćenjem i koncentracijom, prema rezultatima istraživanja. Testovi su provođeni prije i poslije promjene načina prehrane. Izbacivanjem glutena iz svakodnevne prehrane možete utvrditi je li gluten uzrok lošijeg pamćenja i problema s koncentracijom.
 • Previše posla istovremeno
  Moderna žena često na radnom mjestu istovremeno radi više poslova. Mozgu se nije lako prilagoditi takvom načinu rada. To dovodi do pada koncentracije i problema s pamćenjem. Ako ste koncentrirani samo na jedan zadatak, smanjuje se rizik od takvih problema.

“Kad bismo mogli pamtiti sve, uglavnom bismo se osjećali podjednako loše kao da se ne možemo sjetiti ničega.”  – William James

Prema mišljenju stručnjaka, gubitak ili lošije pamćenje uobičajeno je u perimenopauzi i često taj problem nakon menopauze nestaje. Razgovor s liječnikom i praćenje simptoma dok ste nadomak menopauze, važan je čimbenik da se “pokrenete” i osjećate bolje.

Pročitajte više na temu menopauza

Napišite komentar ili postavite pitanje