Napadi panike mogu biti simptomi menopauze

Piše Irena

Za mnoge žene napadi panike su uznemirujuće iskustvo. Nažalost, zbog hormonskih promjena koje se događaju tijekom menopauze, žene su osjetljive na napade panike. Liječnici koji se bave menopauzom pomažu ženama kako se mogu osloboditi napada panike pomoću raznih tehnika samopomoći.

Općenito napadi panike od fizičkih simptoma uključuju suha usta, drhtanje, brzo kucanje srca, bol ili pritisak u prsima, osjećaj nedostatka zraka… Iako napadi panike ne mogu biti opasni po život, mnoge žene napade panike tumače kao simptome srčanog udara.

Napadi panike mogu biti simptomi menopauze

Samopomoć kod napada panike

Važno je da prepoznate rane simptome nadolazeće panike, jer se tako ima prilika spriječiti razvoj napada. Osim osjećaja napetosti, rani simptom napada panike mogu biti i strah od gubitka kontrole kao i osjećaji da će se dogoditi nešto loše. Strah od straha je često je prvi simptom napada panike.
Panika je mnogo češća kod žena nego kod muškaraca i javlja se češće kada se stalno živi u situaciji povišenog stresa i kod žena koje imaju osobinu koja se zove anksiozna osjetljivost (kako se neke osobe plaše letenja avionom ili javnog nastupanja, tako se neke osobe plaše osjećaja koji prate strah ili paniku).

Postoje istraživanja koja pokazuju da napadi panike traju nekoliko minuta, nakon čega napad slabi i nije opasan za zdravlje.

Tehnike:

  • Polagano i duboko udahnute i razvijte jednostavne tehnike za smirivanje misli. To će održati ravnotežu razine kisika i ugljičnog dioksida u vašem tijelu i spriječiti pojavu fizičkih simptoma panike.
  • Smanjite unos kofeina i alkohola koji su stimulansi prilikom unošenja, a zatim depresivi.
  • Razgovarajte s prijateljima i kolegama na poslu da ponekad imate napad panike. To može pomoći i spriječiti vaš osjećaj pretjerane zabrinutosti.
  • Naučite koristiti tehnike opuštanja (duboko disanje, meditacija, masaža…) koje vam mogu pomoći kod potencijalno stresnih situacija. Opustiti se možete i 15-minutnom šetnjom jer se stanje pogoršava kada se stoji u mjestu i očekuje najgore.

“Sve što sam ikad napravila, a da je na koncu bilo vrijedno… u početku me nasmrt plašilo.” – Betty Bender

Konvencionalna medicina
Ako ste zabrinuti svoje zdravstveno stanje ili mislite da se pogoršava zatražite pomoć liječnika.

Osim kada su simptomi teški, liječnik će nerado propisati liječenje posebno za paniku, jer često nuspojave nadmašuju koristi lijekova koji se koriste. Lijekovi protiv anksioznosti ili lijekovi protiv depresije mogu vam pomoći.

Liječnici uvijek ističu nekoliko jednostavnih pravila za život bez paničnih napadaja:

  • izbjegavajte stresne situacije,
  • dobro se odmarajte, spavajte, zdravo se hranite, razvijte tehnike opuštanja,
  • pokušajte pronaći uzroke za napade panike.

Pročitajte više na temu menopauza:

Napišite komentar ili postavite pitanje