Menopauza utječe na kvalitetu veze između partnera

Piše Irena

Ako menopauza stigne prerano žene se osjećaju prilično prevareno i imaju mnoga pitanja. To je česti razlog koji im otežava traženje pomoći ili otvorenog razgovora s partnerom. Očekivano je da će žena između 45. i 55. godine proći kroz menopauzu. Premda je tome tako između mnogih partnera to je još uvijek “tabu” tema.

Menopauza utječe na kvalitetu veze između partnera

Prihvaćanjem pozitivnih životnih navika (prestanak pušenja, tjelovježba, umjerenost u alkoholu, pravilna ishrana) možete spriječiti mnoge negativne efekte uzrokovane promjenama u menopauzi.
U prehranu uključite što više žitarica, plave ribe, povrća, mladog sira. Stručnjaci kažu da treba izbjegavati preveliki unos kofeina, gaziranih pića i šećera. U okviru brige o svom zdravlju trebate obaviti i preventivne preglede: kontrolu kolesterola, krvnog tlaka, krvne slike, hormona, ginekološki pregled, mamografiju. Pronađite više vremena za sebe i tako pozitivno utječite na svoje fizičko i psihičko zdravlje.

Žene možda žele seks češće
Kod jednog broja žena menopauza stvara osjećaj seksualnog oslobođenja. Više se ne morate baviti razmišljanjem o neželjenoj trudnoći ili brinuti o tome kada ćete imati spolni odnos. Prema stručnjacima više od 50% žena nema smanjenu seksualnu želju a manje od 20% žena ima značajno smanjenje potrebe za seksom.
Kod drugih žena smanjenje razine estrogena dovodi do manjeg vaginalnog podmazivanja koje za rezultat može imati bolne spolne odnose (dispareunija), te u očekivanju boli mogu biti uzrokom razvoja ženskog vaginizma (Vaginizam je stanje koje pogađa žene bilo koje dobi, a odnosi se na bolni stisak mišića rodnice koji onemogućava penetraciju). Dispareuniju je relativno lako liječiti ali se za vaginizam treba savjetovati s liječnikom (seksualni terapeut). Ovakvo stanja može biti uzrokom da manje želite seks i sebi stvarate sliku da je vaš partner manje zainteresiran. S druge strane, vaš partner se može osjećati odbačenim i to može biti uzrokom da ne potiče seksualni odnos. Tako se stvara fizička udaljenost između vas i partnera.

Menopauza može djelomično prikriti i druge seksualne probleme. Muškarcu više odgovara ako ima poteškoća s postizanjem erekcije i povukao se iz seksualnog života, što je njegovoj partnerici potrebno manje seksa nego prije.

Utjecaji na odnose između partnera
Na svakodnevni odnos između vas i partnera negativan utjecaj mogu imati nedostatak sna, intimnosti, razumijevanje ili premalo komunikacije. To sve utječe na seksualni odnos. Teško se je približiti nekome tko je pun tjeskobe i zatvoren za komunikaciju.

Menopauza je prirodna i važno je da vi i partner znate da to može označiti početak novog razdoblja u zajedničkom životu. Svaka žena doživljava menopauzu drugačije i važno je da se ne uspoređujete s drugim ženama.

“Neki smatraju da ustrajnost jača čovjeka, no, katkad je to popuštanje.” – Sylvia Robinson

Također mogu postojati i mnogi drugi razlozi koji mogu utjecati na odnose između vas i partnera: zdravstveni problemi, odlazak djece iz obitelji, briga o starim roditeljima …

Stvari koje vi i partner možete napraviti za svoju vezu:

  • međusobno se slušati
  • razgovarajte s partnerom o menopauzi i promjenama koje vam se dešavaju
  • međusobna strpljivost osobito ako dođe do promjene raspoloženja
  • vježbanje može smanjiti neke simptome menopauze. Poželjno je i zajedničko vježbanje vas i partnera. Zajedničko vježbanje povećava privlačnost.
  • stavite naglasak na razvijanje senzualnih odnosa.

Pročitajte više na temu menopauza

Napišite komentar ili postavite pitanje