Znakovi za razvod braka u srednjim godinama

Piše Irena

Kada oba bračna partnera izgovaraju DA jedno drugome i obećavaju vjernost do kraja života, izgovoreno rijetko slijedi “do kada”.

Prema statističkim podacima u tradicionalnoj zemlji kao Hrvatskoj događa se 34,4 razvoda na 100 sklopljenih brakova. Usporedbe radi, prije četrdeset godina “pucao” je svaki 6 brak (cca 16% prema današnjih 34%).

Znakovi za razvod braka u četrdesetim godinama

Ne postoji jednostavno objašnjenje zašto je nečiji brak u krizi i pred raspadom, ali mogu se prepoznati mnogi znakovi kao razlog zašto se bračni partneri razvode u srednjim godinama.

Nedostatak komunikacije
Komunikacija je snaga svakog dobrog odnosa. Kada komunikacije izostane tada je i mogućnosti da se brak održi sve manje. Minimalna ili gotovo nikakva komunikacija su znakovi da je odnos u krizi. Kada brak stigne do ove faze, možda je prekasno da se nešto popravi.

Nevjera
Ako vaš suprug ima vezu sa strane i ne želi je napustiti gotovo je nemoguće da brak izdrži. Narušeno povjerenje pri vrhu je razloga raskida braka.

Odrasla djeca
Djeca ne bi trebala biti jedini razlog koji supružnike drži zajedno. Ako su djeca odrasla i napustila dom, to bi mogao biti znak da brak neće dugo izdržati. Mnogo se godina potroši na djecu a kada ona odu to je za mnoge vrijeme ponovnog promišljanja svega u životu, uključujući i brak.

Brak u dvadesetim – mladost
Prema istraživanjima, što osobe mlađe uđu u brak veći je rizik razvoda u srednjim godinama. Iako izgleda romantično stupiti u brak s dvadeset godina takve osobe su emocionalne nezrele i bez životnog iskustva.

Razlika u godinama
Kada se žene udaju za starijeg muškarca to se može činiti zabavnim, ali dolaskom četrdesetih i pedesetih rizik od razvoda se povećava. Razlika u dobi od pet godina između partnera povećava vjerojatnost razvoda za 18% a kada je ta razlika deset godina vjerojatnost da se partneri razvedu povećava se 39%.

Različit odnos prema novcu i financijski problemi
Novac nije sve u braku ali prikazivati da to nije važan faktor u današnje vrijeme zvuči neozbiljno.

Žena zarađuje više
Prema istraživanjima kada žena zarađuje više od 60% ukupnog prihoda bračnog para, dvostruko je vjerojatnije da će taj brak završiti razvodom.

“Uspješan brak zahtijeva često zaljubljivanje – uvijek u istu osobu.” – Mignon McLaughlin

Brak bez seksa
Teško je zadržati strast dugi niz godina prema partneru, ali ako jedan od partnera nije zainteresiran za seks sa svojim partnerom takav brak bi se mogao naći u ozbiljnoj krizi. Partneri trebaju dobro ispitati razloge zbog čega nema seksualnog života u njihovom braku i koliko dugo to traje.

Nepoštovanje
Poštovanje je bitno u svakom odnosu, ali posebno u braku. Do trenutka kada partneri dođu do svojih srednjih godina imaju dovoljno zrelosti da se u međusobnoj komunikaciji poštuju. Nepoštovanje i kritika bez argumenata jak su znak da je brak u opasnosti.

Razvedeni roditelji
Žene čiji su se roditelji razveli pokazuju manju vjerovanje i sposobnost da ostanu u braku.

Ostali znakovi zbog kojih se brakovi raspadaju:

  • prevelika ovisnost o suprugu,
  • suviše često spominjanje razvoda u bračnim krizama,
  • agresivnost partnera,
  • premalo zajedničkih interesa,
  • česti stres,
  • želja da se onaj drugi promijeni.

Što učiniti?
Teško je precizno odrediti točku prelaska, kada je nečiji brak sigurno osuđen na propast. Može se reći da su navedeni znakovi ili bar neki od njih prisutni u mnogim razvodima. U najmanju ruku ako znakovi postoje, vrijeme je za dug i otvoren razgovor s partnerom. Ako je taj vaš razgovor temeljen na međusobnom svaljivanju krivice i optuživanju, ne može donijeti rezultate. Zreli partneri ako krenu u razvod učinit će to prijateljski bez nepotrebne destrukcije koja će razvod učiniti mučnim periodom života.

Photo: Can Stock Photo

Napišite komentar ili postavite pitanje