Značenje redovitog bavljenja sportom za žene u srednjim godinama

Piše Irena

Neizbježni društveni stereotipi i loš standard rezultiraju visokim stupnjem bolesti kod žena. Premda žive dulje od muškaraca, često su lošeg zdravlja.

Redovito vježbanje može poboljšati vaše zdravlje i spriječiti mnoge bolesti i stanja koja su glavni uzroci smrti i invaliditeta. Velik broj žena ima bolesti koje su povezane s neredovitim vježbanjem:

  • kardiovaskularne bolesti
  • dijabetes
  • osteoporoza
  • rak dojke
Značenje redovitog bavljenja sportom za žene u četrdesetim
Značenje redovitog bavljenja sportom za žene u četrdesetim

Redovito vježbanje također je pozitivno povezano sa smanjenim stresom i depresijom. Kod žena učestalost depresije je gotovo dvostruko veća nego kod muškaraca. Vježbanje i sport pridonose izgradnji vašeg samopouzdanja i samopoštovanja; to su načini socijalne uključenosti u društvo.

Vježbanje prije četrdesetih
Tijekom djetinjstva i mladosti u igranju se stekne niz motoričkih vještina – kretnji koje se mogu dovoditi na viši stupanj ovisno o tome o kojoj se aktivnosti radi. To je razdoblje života kad se mogu znatno povećati snaga i funkcionalne sposobnosti. U toj životnoj fazi imate manje obaveza, a više vremena za sport, pa se stvara odlična osnova za bavljenje sportom u starijoj dobi. Kada se posvetite sportu u ranoj dobi, povratak treningu mnogo je brži i lakši.

Budući da se s godinama sve osobe, bez obzira na to je li riječ o ženama ili muškarcima, svode pod uobičajene stereotipe društva u kojem žive, jedna od tipičnih predrasuda za naše društvo je da žene nemaju pojma o sportu. Istina je, žene mnogo rjeđe prepričavaju po kafićima tuđe sportske uspjehe uz pivo i ne pripadaju raznim neprilagođenim navijačkim skupinama, ali svi sigurno znaju za velike sportske uspjehe Janice Kostelić ili Sandre Perković.
Morate imati smjelosti da rušite takve stereotipe, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog vlastitoga zdravlja.

Vježbanje u četrdesetim
U četrdesetim godinama vaši kemijski i fizikalni procesi sporiji su za oko 10 % u odnosu na dvadesete. Gubi se mišićna masa, masti se u većoj količini prikupljaju oko struka, što nije samo problem estetike, nego je opasnost u tome što se nalaze u blizini za život bitnih organa. Sve je to jedna od posljedica pada razine estrogena. Trebate pronaći vremena za fizičku aktivnost, budući da je u toj dobi nužna.

U tjednu trebate izdvojiti tri do pet dana za aerobne aktivnosti, koje bi trebale trajati otprilike 45 minuta. Takvom vrstom aktivnosti, na primjer brzim hodanjem ili laganim trčanjem, sačuvat ćete čvrstoća kostiju, smanjiti stres i omogućiti kvalitetan san.

Vježbe snage
Vježbe snage važnije su u četrdesetima nego u dvadesetima. Idealno bi bilo tri puta tjedno održavati treninge snage, naravno bez prevelikog opterećivanja, da vam se ne dogode ozljede.

Vježbanje u pedesetim
U pedesetim godinama postoji mnogo razloga da uradite nešto dobro za vlastito tijelo. Lagano šetanje i istezanje povećat će elastičnost i zaštitu od ozljeda. Za šetnju ili brzo hodanje dnevno bi trebali odrediti barem 45 minuta. Ako niste prije vježbali ili ste to činili neredovito, trebate dobro procijeniti prije početka vježbanja svoje fizičko stanje i tako spriječiti slučajne ozljede.

Iskustvena je činjenica da su žene često više od muškaraca iscrpljene drugim oblicima fizičkog i psihičkog djelovanja. Ako se susrećete s takvim problemima trebate posebno kreirati aktivnosti koje odgovaraju uvjetima vašeg života i slobodnog vremena.


Napišite komentar ili postavite pitanje