Za svako desetljeće života manji broj kalorija

Piše Irena

Pravilnom prehranom možete ublažiti ili spriječiti neke simptome menopauze.

Neki od simptoma nisu samo dosadni (valunzi, suha koža), nego postoje i promjene povezane s menopauzom koje mogu dovesti do dugotrajnih zdravstvenih problema (prorjeđivanje gustoće kostiju, osteoporoza i kardiovaskularne bolesti).

Za svako desetljeće života manji broj kalorija
Za svako desetljeće života manji broj kalorija

Pravilna ishrana je zaštita vašeg zdravlja u vrijeme menopauze.

Prije svega iz zdravstvenih, a tek potom iz estetskih razloga, razumljivo je da u menopauzi morate voditi računa o tjelesnoj težini. Opasnost od pojave neke bolesti (srčane bolesti, ateroskleroza, dijabetes…) postaje to veća što je žena deblja. Zbog toga je jasno da je pretilim ženama u menopauzi zdravlje ugroženo.

Trebate pripaziti na svoje prehrambene navike u očuvanju zdravlja. Ako prehrani bogatoj jednostavnim ugljikohidratima (bijeli šećer i bijelo brašno), zasićenim masnoćama, bjelančevinama životinjskog podrijetla, mliječnim proizvodima s visokim udjelom mliječnih masti i velikoj količini brze hrane dodate slabu tjelesnu aktivnost, dobivate jaku osnovu za razvoj bolesti srca, problema s probavom, dijabetesa i malignih bolesti.

Rizik povećavate pušenjem ili unošenjem prekomjerne količine alkohola.

Kvalitetna prehrana bogata ribom, povrćem, voćem, žitaricama, uljima biljnog podrijetla ima blagotvoran utjecaj na vaše zdravlje.

Voće i povrće izvor su vitamina i minerala, tvari koje organizam nije u stanju sintetizirati, a bez njih ne možete raditi. Voće i povrće izvor su topivih i netopivih prehrambenih vlakana i zaštita od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Topiva vlakna nalaze se u jabukama, kruškama, šljivama, prokulicama, riži, zobi … i njihovo unošenje zaustavlja nakupljanje suvišnih kilograma. Topiva vlakna privlače masnoće i šećere i snižavaju razinu šećera i triglicerida u krvi.

Netopiva vlakna važna su za vaša crijeva. Namirnicama bogatim netopivim vlaknima (cjelovite žitarice, kukuruzne i pšenične mekinje, smeđa riža, tikvice, kupus, luk, rajčica, mahune…) pripisuje se laksativno djelovanje, budući da sprječavaju izostanak stolice i osiguravaju redovito pražnjenje crijeva. Redovita stolica onemogućuje dulje zadržavanje nekih toksičnih supstancija u organizmu, štiteći organizam od različitih bolesti. Za odrasle osobe preporučljiva dnevna količina unosa prehrambenih vlakana je od 20 do 35 grama.

Prehrana bogata vlaknima može biti korisna ako imate previše kilograma i ako namjeravate smanjiti tjelesnu masu. Vlakna nemaju kalorijsku vrijednost, ali stvaraju osjećaj sitosti, zato što apsorbiraju vodu. Hrana s velikom količinom vlakana zahtijeva više žvakanja pa ne možete unijeti iznadprosječnu količinu hrane u kratkom intervalu.

Žitarice su kao izvor kompleksnih ugljikohidrata dobar izvor energije. Organizam ih probavlja dulje od jednostavnih ugljikohidrata i dulje zadržava osjećaj sitosti. Žitarice sadrže vitamine B skupine, vitamin E i neke esencijalne aminokiseline.

Riba je jedna od idealnih životnih namirnica – posebno plava. Za razliku od crvenog mesa bogatog zasićenim masnoćama, riba je bogata nezasićenim masnim kiselinama, među kojima su i omega-3 masne kiseline. One mogu prevenirati bolesti krvnih žila i srca.

Maslinovo ulje ima važnu ulogu u borbi protiv starenja vaših krvnih žila, štiti jetru i želudac. Izvor je vitamina E – vitamina mladosti.

Namirnica koja se osobito preporučuje u menopauzi je soja. Soja sadrži biljne esencije, slične estrogenu, koje mogu pomoći u vrijeme menopauze.

Znatno smanjenje unosa kalorija nije pametno rješenje, trebate samo paziti na prehranu. Izgladnjivanje može imati negativne posljedice na vaše zdravlje. Preporučljivi su češći, ali količinski manji obroci, koliko je potrebno da zatomite glad. Kako starite, organizam postaje manje otporan na prekomjernu količinu hrane i viškove koji se pohranjuju kao masnoće.

Naravno, za održavanje optimalne težine prijeko je potrebno da vježbate ili da se bavite nekim drugim oblikom fizičke aktivnosti.

“Vaša prehrana je kao bankovni račun. Dobar izbor hrane je dobra investicija.” – Bethenny Frankel

Niskokalorična hrana je ključ vašeg zdravlja. Sa svakim desetljećem života potrebno je da smanjite kalorijske potrebe. Što se manje težine dobivate u vrijeme menopauze, to su simptomi menopauze blaži.

Izbjegavajte unos alkohola, šećera, kave i začinjene hrane jer mogu biti uzrokom valunga, urinarne inkontinencije, češćih promjena raspoloženja i lošeg zdravlja vaših kostiju.

Mnoge se žene cijeli život brinu o drugima (obitelj), a menopauza je prava prilika da se posvetite sebi i pronađete kvalitetu života kakvu očekujete i zaslužujete.

Napišite komentar ili postavite pitanje