Urinarne infekcije: Ne dopustite da vam pokvare dan

Piše Irena

Urinarne infekcije (UI) su čest problem kod žena, a mogu biti uzrokovane bakterijama koje uđu u mokraćni sustav i počnu se razmnožavati. Simptomi UI mogu varirati od blagih do teških i uključuju učestalo mokrenje, peckanje pri mokrenju, bol u donjem dijelu trbuha i krv u urinu.

Kako smanjiti rizik od UI kod žena

Postoji nekoliko načina na koje žene mogu smanjiti rizik od UI:

  • Pijte puno tekućine. Pijenje puno vode i drugih tekućina pomaže u ispiranju bakterija iz mokraćnog sustava.
  • Redovito mokrite. Mokrenje pomaže u sprječavanju zadržavanja urina, što može omogućiti bakterijama da se razmnožavaju.
  • Prakticirajte dobru higijenu. Redovito mokrenje i higijena genitalnog područja mogu pomoći u sprječavanju širenja bakterija.
  • Nosite pamučno donje rublje. Pamučno donje rublje upija vlagu i pomaže u održavanju suhoće genitalnog područja.
  • Izbjegavajte upotrebu jakih sapuna i losiona na genitalnom području. Jaki sapuni i losioni mogu iritirati kožu i olakšati širenje bakterija.
  • Redovito mijenjajte donje rublje. Donje rublje trebate mijenjati barem dva puta dnevno.
  • Izbjegavajte korištenje tampona i menstrualnih čašica tijekom dužeg vremenskog perioda. Tamponi i menstrualne čašice mogu iritirati sluznicu vagine i olakšati širenje bakterija.
  • Ako imate spolni odnos, mokrite nakon toga. Mokrenje nakon spolnog odnosa pomaže u ispijanju bakterija iz uretre.
  • Uzimajte brusnice ili sok od brusnice. Brusnica sadrži jedinstvene bioaktivne proantocianidine, koji mogu spriječiti bakterije da se priljube na stijenke mokraćnog mjehura.

Liječenje UI kod žena

Ako imate UI, važno je da se obratite liječniku. Liječenje UI obično uključuje antibiotike.

Prevencija UI kod trudnica

UI su čest problem kod trudnica, a mogu biti ozbiljne. Stoga je važno da trudnice poduzimaju korake kako bi spriječile UI.

Prevencija UI kod žena koje uzimaju određene lijekove

Neki lijekovi, poput diuretika i imunosupresiva, mogu povećati rizik od UI. Ako uzimate ove lijekove, razgovarajte sa svojim liječnikom o načinima smanjenja rizika od UI.

Cijeli članak pročitajte na Bioeliksir Europa, Učinite svoje mokraćne putove zdravim: Sprječavanje urinarnih infekcija kod žena

Napišite komentar ili postavite pitanje