Učinak stresa na funkcioniranje imunološkog sustava

Piše Irena

Kako stres utječe na imunološki sustav?
Jeste li često pogođeni prehladama i drugim infekcijama – bez obzira koliko se brinete o sebi?
Ako je odgovor pozitivan, onda je možda kriv stres. Obolijevanje nakon stresnih događaja nije slučajnost. “Vaš mozak i imunološki sustav su u stalnoj komunikaciji, što znači da psihološki poremećaji mogu rezultirati fizičkim simptomima. Vaš imunološki sustav je suštinski povezan s razinom stresa” (Fawne Hansen, objavljeno na Adrenalfatiguesolution). Stres se može definirati kao stanje mentalne napetosti i briga uzrokovanih problemima u životu, poslu…
Kemijske reakcije izazvane stresnim situacijama rezultiraju napadom hormona stresa. Dok su ovi hormoni korisni u vrlo ozbiljnim situacijama, njihova sposobnost da slabe imunološki sustav mogu rezultirati upalama i većom osjetljivošću na infekcije.

Koristi od stresa – dobar stres
Prema stručnjacima, stres je izvor energije koji vam govori što učiniti. U umjerenim dozama stres ima mnoge prednosti. Stres vam može pomoći i motivirati da ostvarite svoje ciljeve i budete učinkovitiji u svakodnevnim izazovima s kojima se suočavate. Postoje mnoge zdravstvene prednosti od umjerenog stresa. Stručnjaci vjeruju da umjereni stres može poboljšati kako radi vaše srce i kako zaštiti tijelo od infekcija. Prema jednoj studiji osobe koje su imale umjerenu razinu stresa prije operacije uspjele su se brže oporaviti od osoba koje su imale nisku ili visoku razinu stresa.

Koliko god to zvučalo čudno, naša sposobnost da budemo pod stresom zapravo je prapovijesni mehanizam preživljavanja – borba ili bijeg. Stres je bio okidač da se suočimo s opasnošću. Druga vrsta dobrog stresa je ona koja se može pojaviti prije važnog događaja kao što u modernom načinu života može biti izvršiti važan i složen zadatak na poslu u kratkom roku. Ova vrsta stresa vam može dati dodatni poticaj energije ili budnosti, što može poboljšati vaše performanse.

Utjecaj stresa na imunološki sustav – loš stres
Vaš imunološki sustav je obrana vašeg tijela protiv napada virusa, bakterija. Vaši organi, stanice rade zajedno u borbi protiv štetnih tvari i štite vas od bolesti.

Stres može utjecati na vaš imunološki sustav na dva načina:

  • stvaranjem kroničnih upala lako može doći do oštećenja tkiva
  • potiskivanje imunoloških stanica potrebnih za borbu protiv infekcija.

Istraživanja su pokazala da osobe koje doživljavaju visoku razinu stresa načinom života postaju ranjive na zarazne i autoimune bolesti. Čini se da kronični stres može smanjiti sposobnost našeg imunološkog sustava da se bori protiv antigena, štetnih napadača koji nas mogu učiniti bolesnim. To nas može učiniti podložnijim infekcijama i bolestima.
Kada ste pod stresom vaše tijelo počinje provoditi više hormona stresa, kortizola. Kortizol radi na pripremi vašeg tijela da se pobjegne od prijetnji s kojima ste suočeni. Da bi se to postiglo kortizol potiskuje imunološki sustav smanjivanjem količine proteina potrebnog za signaliziranje drugim imunološkim stanicama. To zauzvrat rezultira smanjenim brojem imunoloških stanica poznatih kao limfociti. Limfociti su glavna komponenta imunološkog sustava, koja radi na ubijanju antigena koji mogu uzrokovati bolesti. S manje limfocita, tijelo je pod povećanim rizikom od infekcija i bolesti. Tijelu je također potrebno više vremena da ozdravi od bolesti.
Slab imunitet može se primijetiti po izgledu kože, kose i noktiju. Koža je suha i problematična, kosa nema sjaja a nokti krhki. Pojava herpesa česti je simptom oslabljenog imuniteta.

Kronične upale
Kortizol je potreban za smanjenje upala u tijelu. To je dobro – ali samo kratkoročno. Tijekom vremena, napori organizma da smanji upalu na kraju potiskuju imunološki sustav. Kronični stres uzrokuje porast razine kortizola, ali s vremenom postaje mnogo manje učinkovit u upravljanju upalama. Imunološke stanice postaju neosjetljive na kortizol, omogućujući imunološkom sustavu da postane nereguliran.

Ova nepromijenjena upala slabi tjelesnu obranu, povećavajući osjetljivost na prehlade, gripu, kronične bolesti, čak i alergije na hranu. Budući da je veći dio imunološkog sustava u crijevima, zdravlje gastrointestinalnog sustava također pati, što pak može povećati rizik od autoimunih bolesti kao što je bolest celijakije.

Zapamtite, hormoni stresa su dizajnirani za pružanje kratkih, intenzivnih kemijskih reakcija u tijelu. Oni rade kako bi poslali signale u srce i time uzrokuju da srce ispumpava krv dva ili tri puta brže od normalne. Naše se zjenice šire, naše disanje ubrzava i čitav naš um je usmjeren na izbjegavanje prijetnje. U isto vrijeme, sve ostale tjelesne procese koji nisu potrebni da bi nam pomogli da “pobjegnemo” privremeno prestaju s radom – naš imunološki sustav, probava i seksualni nagon.

Dugotrajni višak kortizola može rezultirati ozbiljnim mentalnim i fizičkim oštećenjima. Osim povećanog rizika od visokog krvnog tlaka, bolesti srca i probavnih problema, osobe koje pate od kroničnog stresa mogu doživjeti anksioznost, depresiju i probleme sa spavanjem.

Kako pobijediti stres i obnoviti imunološki sustav
Prevladavanje stresa je prvi korak u vraćanju imunološkog sustava u ravnotežu. Nitko u potpunosti ne može eliminirati stres iz života, postoji mnogo načina da se minimizira njegov utjecaj na um i tijelo.

Probiotici
Probiotici su živi mikroorganizmi koji žive u crijevima i igraju ključnu ulogu u podupiranju vašeg imunološkog sustava. Zapravo, crijeva su “dom” za više od 70 posto stanica imunološkog sustava. Istraživanje pokazuje da probiotici mogu pojačati imunološki sustav aktiviranjem važnih imunoloških stanica. Probiotici su dostupni u prehrani – jogurt, kiseli kupus, sir – i u obliku dodataka prehrani.

Učinak stresa na funkcioniranje imunološkog sustava - 01

Dijafragmalno disanje
Trebali bismo koristiti našu dijafragmu svaki put kad dišemo, ali malo nas to čini. Duboke vježbe disanja mogu vam pomoći u tome.
Upotrebom dijafragme za disanje ne dopušta se samo potpuna izmjena kisika u plućima već povlači kočnica za “borbu ili bijeg”. Hipotalamus shvaća da je prijetnja prošla i vraća se u način “odmora”. Ako se fokusirate na disanje s dijafragmom samo 20 minuta dnevno, možete ojačati srce, mozak i imunološki sustav (Fawne Hansen, objavljeno na Adrenalfatiguesolution).

Vježbanje
Vježbanje poboljšava vašu sposobnost suočavanja sa stresom, jača otpornost na infekcije, jača fizičko stanje i pomaže u borbi protiv bolesti.

San
Spavajte dovoljno kako bi se organizam odmorio.

Lakše je reći nego učiniti, ali zapamtite, stres se ne može izbjeći, to je evolucijski mehanizam. Međutim, stresom se može upravljati. Umjesto da dopustite da vam se ugrozi imunološki sustav, morate poduzeti mjere kako biste smanjili vrijeme koje vaše tijelo provodi u stresu.

Izvor: Fawne Hansen, How Does Stress Affect Your Immune System?, adrenalfatiguesolution.com

Napišite komentar ili postavite pitanje