Tjelesna aktivnost za žene u srednjim godinama

Piše Irena

U srednjim godinama vrijeme je da promislite o tome što za vas znači vježbanje. Bilo bi dobro da znate koje su vježbe najbolje za vašu dob i fizičko zdravlje. Ako ste vježbali prije, vrlo je važno da provjerite je li stari način tjelesnog vježbanja sada primjeren za vašu dob. Bez sumnje, vježbanje valja prilagoditi novim potrebama koje vaše tijelo traži.

Izbor fizičke aktivnosti
Žene srednje dobi imaju niz obaveza na poslu i kod kuće. Vode brigu o obitelji pa veoma često postaje teško održavati učestalo vježbanje. Stručnjaci tvrde da je lakše vježbati ako se uživa, a da se to postigne, valja se baviti aktivnostima koje nam najviše odgovaraju. Ako provodite mnogo vremena u zatvorenom, preporučuje se trčanje ili lagano hodanje. Ako cijeli dan komunicirate i provodite vrijeme s drugim ljudima, onda je primjereno individualno vježbanje. Nasuprot tome, ako većinu dnevnog vremena provodite bez kontakta s ljudima, preporučljivo je izabrati grupno vježbanje, budući da na taj način povezujete vježbanje i komunikaciju.

Tjelesna aktivnost za žene iznad 40 godina
Tjelesna aktivnost za žene iznad 40 godina

Intenzitet vježbanja
Za mnoge žene srednje dobi, teretana više nije među omiljenim vježbalištima. U toj dobi trebali bi vježbati umjerenije. Umjerenim načinom vježbanja više ćete uživati, a teže odustati. To se naročito odnosi ako niste bili dovoljno fizički aktivni u svojoj mlađoj dobi. Umjereno vježbanje može biti ples, šetanje, odbojka. Kada jednom razvijete naviku i počnete umjereno vježbati, uvijek je moguće da sami prema svojim mogućnostima intenzivirate ili nastavite vježbanje, što je najvažnije, umjerenom snagom.

“Tko misli da nema vremena za vježbe, prije ili kasnije imati će vremena za bolest.” – Edward Stanley

Učestalost vježbanja
Da vježbanje bude učinkovito, važno je vježbati redovito. Pod redovitim vježbanjem smatra se da vježbate barem tri puta tjedno po pola sata. Trebate imati na umu da je dobro povećavati duljinu i učestalost vježbanja tijekom tjedna, ako možete.

Prema tome, ako niste uključili u svoj život vježbanje do srednjih godina, to je pravo vrijeme da izradite vlastiti plan vježbanja s obzirom na vaše fizičko zdravlje. Razgovor s liječnikom može biti dobra osnova za izradu vašeg kvalitetnog plana vježbanja.

Photo: Can Stock Photo

Napišite komentar ili postavite pitanje