Tinejdžerske akne kod odraslih žena

Piše Irena

Jesu li problemi s aknama tipični samo za tinejdžerke?
Nisu. Takvi problemi mogu se pojaviti i u zreloj životnoj dobi.

Tinejdžerske akne kod odraslih žena
Tinejdžerske akne kod odraslih žena

Valunzi, noćno znojenje i povećana tjelesna težina simptomi su menopauze poznati svim ženama. Ipak se i akne – čest problem tinejdžerskih godina – mogu pojaviti i u vrijeme menopauze. Akne u tom razdoblju života uglavnom se pojavljuju oko brade, usta, na prsima ili na leđima.

Najčešći razlozi nastanka akni u zreloj životnoj dobi

  • Stres. Kod organizma pod stresom bijele krvne stanice idu prema površini. Posljedica su miteseri a iz njih se razvijaju prištići i akne.
  • Previše sebuma (sebum – loj – mast koju luče žlijezde lojnice). Sebum su prirodne masnoće koje luči tijelo. Važan je za zaštitu kože od vanjskog utjecaja i za održavanje prirodne vlažnosti kože. Ako tijelo luči previše sebuma, zatvaraju se pore na koži i stvaraju akne.
  • Mrtve stanice kože. Kad se sebum ne može zbog začepljenja lojnog kanala pojaviti na površini kože, nastaju miteseri. Potrebno je redovito uklanjati mrtve stanice kože i na taj način je osvježiti, bilo čišćenjem prirodnim putem, bilo tretmanom kod stručnjaka.
  • Razvoj bakterija. Ako na koži ima previše sebuma razvijaju se bakterije, koje stvaraju prištiće. Svakodnevna navika redovitog umivanja lica i korištenje antibakterijskih proizvoda za čišćenje koji ne iritiraju kožu važni su u njezi i održavanju vaše kože zdravom.
  • Sindrom policističnih jajnika (PCOS = engl. policystic ovary syndrome). Jedan od najčešćih hormonskih problema uzrok je pojave akni uglavnom na donjoj polovici lica i uzduž čeljusti.
  • Premasna hrana. Premda među stručnjacima ne postoji suglasnost uzrokuje li hrana prištiće, valja pripaziti i izbjegavati unos premasne i jako začinjene hrane.
  • Teška i jaka šminka. Teška šminka može napraviti više štete nego koristi na koži. Može začepiti pore, zbog čega može doći do upala. Teška šminka naročito nije zdrava za masniju kožu koja je sklonija prištićima. Upotrebljavajte šminku na bazi vode i minerala koja je idealna za svakodnevno korištenje.

Dermatolozi preporučuju:
Čistite i perite lica dva puta dnevno. Koristite blaga sredstava za čišćenje, nakon čega trebate nanijeti laganu vodenastu kremu. Ne savjetuje se upotreba sredstava koja vam mogu kožu oštetiti ili nadražiti. Osim pravilne njege kože, u zreloj dobi morate razmisliti o kozmetičkim proizvodima koje koristite. Kozmetički proizvodi na bazi ulja mogu pogoršati stanje kod osjetljive kože pa valja primjenjivati mineralnu kozmetiku ili kozmetičke proizvode na bazi vode.

Napišite komentar ili postavite pitanje