Redovita aerobna aktivnost i sposobnost očuvanja zdravlja

Piše Irena

Aerobna izdržljivost dio je modernog života i predispozicija očuvanja zdravlja

Aerobna izdržljivost koju nazivamo i kondicija, jedna je od najvažnijih sposobnosti za očuvanje zdravlja. U toj vrsti aktivnosti energija za pokretanje mišića dobiva se u biokemijskim reakcijama u kojima se tvari iz hrane razgrađuju uz pomoć kisika. Na osnovi toga, aerobne aktivnosti povezane su s prisutnošću kisika. Takve vježbe su vremenski dugotrajnije, ali nižeg intenziteta. Hodanje, trčanje, biciklizam, planinarenje, plivanje i druge fizičke aktivnosti su tzv. aerobne aktivnosti. Preporučljive su za očuvanje zdravlja jer se njihovom primjenom tijelo osposobljava da dostavi što više kisika stanicama, pa će ga stanice bolje iskoristiti. Takvim vježbanjem jačate srce, krvne žile i pluća.

Redovita aerobna aktivnost sposobnost za očuvanje zdravlja
Redovita aerobna aktivnost sposobnost za očuvanje zdravlja

Aerobne aktivnosti izvrsne su za smanjenje tjelesne težine jer dugotrajnost i niski intenzitet pojačano iskorištavaju masti iz tijela kao izvor energije. Dobre su za pozitivno psihičko raspoloženje i ublažavanje stresa. Preporučuju se starijima zbog niskog intenziteta napora.

Aerobna izdržljivost ili kondicija jedna je od najvažnijih predispozicija u očuvanju zdravlja. U toj kategoriji aktivnosti vježbe traju dulje (najmanje 20 minuta), ali su niske snage. Aerobnim vježbanjem pokrećete velike skupine mišića, povećavate rad srca i pluća, poboljšavate cirkulacija u organizmu i izdržljivost tijela.

Prednosti aerobnog vježbanja:

  • smanjujete broj otkucaja srca u mirovanju,
  • niži krvni tlak,
  • jačate krvne žile i pluća.

Rezultati takvog vježbanja:

  • smanjujete rizik od bolesti srca,
  • manja proizvodnja mliječne kiseline,
  • temelj za anaerobne aktivnosti

Aerobno vježbanje: dio modernog načina života
Za aerobne vježbe trebate više kisika, dakle trebate disati brže i dublje da bi se omogućio dodatni kisik u plućima. Kod aerobnog vježbanja srce vam kuca brže, ali u tome je osnovna razlika od anaerobnog vježbanja. Intenzitet dobivanja energije odlučuje o tome je li vaša aktivnost aerobna ili anaerobna. Trčanje na 400 metara laganim tempom je aerobna aktivnost, ali trčanje na istoj udaljenosti maksimalnom snagom je anaerobna aktivnost.

Nikad nije kasno za početak
Važna zdravstvena poruka, bez obzira na dob, jest da aerobne aktivnosti uvelike pridonose održavanju vašeg zdravlja (fizičkoga i mentalnoga). Loša kondicija, problemi sa zdravljem i dob trebaju vas potaknuti na to da aerobno vježbanje postane dio vašega načina života.


Napišite komentar ili postavite pitanje