Prva mjera za sprječavanje bolesti: bolja kondicija kao prevencija

Piše Irena

Postoji mnogo dokaza koji dokazuju da tjelesna aktivnost može povećati očekivano trajanje života ograničavanjem razvoja bolesti o čemu mnoge žene počinju razmišljati nakon 50. godine. Kako se stari tako se postaje svjestan najsmrtonosnijih bolesti (rak, srčane bolesti …). Mišićno tkivo počinje se gubiti već u tridesetim a u četrdesetim i pedesetim to postaje sve izraženije.
Želite li dobiti najbolje od života poslije 50. i tijelo učiniti otpornijim, vježbanje sigurno pomaže da taj pad usporite.

Prva mjera za sprječavanje bolesti: bolja kondicija kao prevencija

Nastavak teksta donosi važnost preventivne uloge vježbanja kao učinkovitog načina za smanjenje rizika od razvoja i nastanka nekih bolesti u menopauzi.

Vježbanje pomaže zdravlju srca
Istraživanja su otkrila snažnu vezu između bolje kondicije i smanjenog rizika od srčanih bolesti. Vježbanje se smatra preventivnom medicinom i predstavlja učinkoviti način za smanjenje kardiovaskularnih rizika. Čak ako ste i zdrava osoba bez znakova bolesti srca, zbog slabe kondicije imate veću vjerojatnost da obolite od srčanih bolesti.

Održavanje dobre fizičke kondicije vodi do manje pretilosti i više mišića a to do manje dijabetesa, nižeg krvnog tlaka i sveukupno boljeg zdravlja.

Trčite, plivajte, vozite bicikl i sve ostalo što može zadržati vaš srčani mišić snažnim. Srčani mišić vam mora biti na 80% maksimalnog broja otkucaja srca najmanje 30 minuta – do 4 puta tjedno. Dakle ako je hodanje vaš odabrani način vježbanja i vi se jedva znojite to označava vrijeme da pojačate tempo. Vježbanje za održavanje vašeg srca u vrhunskom stanju treba biti jačeg tempa (umjeren do visok intenzitet treninga).

“Onaj tko izliječi bolest, vješt je liječnik, ali onaj tko je spriječi – najbolji.”

Osteoporoza (krhke kosti)
Kalcij je najpoznatiji kao mineral u ljudskom organizmu koji vas štiti od osteoporoze. Kalcij održava gustoću i čvrstoću kostiju. Istraživanja otkrivaju da vježbanje može pomoći u izgradnji čvrstoće vaših kostiju. Plesanje, tenis, trčanje, aerobik sve su to odlični primjeri vježbanja koji mogu vaše kosti održati jakima. Prevencija od osteoporoze su vježbanje, pravilna prehrana i zdrave životne navike.
Upamtite, u Hrvatskoj 34% osoba starijih od 50 godina ima osteoporozu i uglavnom su to žene.

Reumatoidni artritis
Kronična bolest zglobova koja se dva do tri puta češće javlja kod žena nego u muškaraca.

Rizik od razvoja artritisa raste s dobi. Veću vjerojatnost da dobiju artritis – kroničnu bol i ukočenost u zglobovima – imaju osobe s prekomjernom težinom ili osobe koje su imale ozljedu zglobova.
Vježbanje jedan je od najboljih načina da spriječite bolove. Dokazano je da treninzi snage smanjuju bolove povezane s artritisom i sprječavaju nastanak te kronične bolesti. Za osobe s reumatoidnim artritisom preporučuje se: hodanje, vožnja biciklom, plivanje. Vježbati trebate 2-3 puta tjedno od 20-30 minuta.

Nije nikada kasno za promijenite svoj stil života i pomognete svom zdravlju. Svako jutro, nakon ustajanja, podsjetite sebe na to.
Dobro zdravlje često ovisi o vašim odlukama. Iako nije moguće upravljati nizom nesretnih okolnosti koje mogu nastupiti u životu, vlastitim izborom možete odlučiti kako ćete živjeti i tako poboljšati ili ugroziti svoje zdravlje. Najveći dio današnjih smrtonosnih bolesti povezan je s načinom života (previše nekvalitetne hrane, pušenje, alkohol i premalo vježbe). Na vama je da u određenom razdoblju života odredite svoje životne navike i život učinite kvalitetnijim.

Napišite komentar ili postavite pitanje