Promjene u seksualnom životu – od dvadesetih do srednjih godina

Piše Irena

Seksualna želja može se mijenjati iz dana u dan zavisno od odnosa s partnerom do stanja iscrpljenosti zbog dugog radnog vremena. Ono što se ne otkriva tako lako je promjena spolnog nagona (libida) koja se događa zbog procesa starenja. Takva promjena događa se zahvaljujući nizu čimbenika. Seksualna želja često se smanjuje s godinama ali to se ne primjećuje tako lako.

Promjene u seksualnom životu - od dvadesetih do četrdesetih

Mnogi čimbenici – biološki ili psihološki – utječu na seksualni nagon. Stres se smatra jednim od najvećih problema za seksualni nagon kao i antidepresivi koji također smanjuju želju za seksom. Osjećaji prema partneru i odnos s partnerom mogu utjecati na seksualni život. Životne navike od redovitog vježbanja, načina prehrane, dovoljno odmaranja utječu na zdrav seksualni život. Prema stručnjacima libido i čimbenici koji utječu na njega složeni su i ne mogu se jednoznačno objasniti.

Seks u dvadesetim
U dvadesetim godinama seksualni nagon je uglavnom prilično jak. Kao prvo, odnosi mogu biti novi a tada je želja za seksom najjača. Osim toga, žena je biološki i fizički u punoj snazi. Ipak i tada postoji mogućnost da ženin seksualni nagon bude nizak. Uzimanja pilula čest je uzrok niže razine testosterona, što i kod mladih žena može dovesti do smanjenja libida.

Seks u tridesetim
Žena se ne smije iznenaditi ako njena želja za seksom padne tijekom tridesetih godina. Razina testosterona koja je bila na vrhuncu u dvadesetim započinje padati. Također to je razdoblje života kada mnoge žene izgrađuju svoju profesionalnu karijeru a s druge strane imaju veliku obvezu kao majke male djece. To mogu biti iscrpljujuća vremena kada je dobar san potrebniji nego noći neobuzdanog seksa. Dojenje je još jedan razlog koji može dovesti do nedostatka želje za seksom. Ključ za održavanje kvalitetnog seksualnog života može biti u razumijevanju i kvalitetnoj komunikaciji s partnerom.

“Ljubav nije rezultat seksualnog zadovoljenja, već je seksualno zadovoljenje rezultat ljubavi.” – Erich Fromm

Seks u srednjim godinama
Hormonske promjene mogu teško pogoditi žene u srednjim godinama. Žene ulaze u perimenopauzu i jajnici polagano prestaju proizvoditi estrogen. Nepostojani hormoni utječu na seksualnu želju i raspoloženje. Smanjenje razine progesterona može dovesti do simptoma PMS-a, povećane tjelesne težine, razdražljivosti i nesanice.

Iskustvena je činjenica je da žene u toj dobi imaju više iskustva i manje kompleksa. Točno znaju što žele i ne boje se da će iznevjeriti. U toj dobi seks može biti ležerniji a samim tim i bolji.

Za mnoge žene srednje godine su vrijeme samopouzdanja i istraživanja. Djeca su uglavnom starija i neovisnija. U toj dobi poznajete svoje tijelo i znate što vas uzbuđuje. Ako se u periodu perimenopauze snizi libido profesionalna stručna pomoć može pomoći u poboljšanju seksualnog nagona. Naravno uvijek trebate voditi računa da starite i jedan od prirodnih načina povećanja vašeg libida je zdrav način života i kvalitetan odnos s partnerom.

Napišite komentar ili postavite pitanje