Povezanost ljutnje i menopauze – simptomi s kojima se ne mora živjeti

Piše Irena

Za žene je perimenopauza i menopauza dio prirodnog procesa starenja. To je razdoblje kad se razina spolnih hormona mijenja i tijelo reagira različitim simptomima (valunzi, znojenje noću i nepredvidive promjene raspoloženja). Katkad se te promjene očituju kao napadaji panike, kao tjeskoba ili ljutnja.

Radi se o razdoblju kemijskih reakcija u tijelu i neupitnom biološkom procesu starenja. Menopauza se različito odražava pa je teško reći koliko je ljutnja uobičajena u menopauzi.

Povezanost ljutnje i menopauze - simptom s kojim se ne mora živjeti
Povezanost ljutnje i menopauze – simptom s kojim se ne mora živjeti

Kako da se nosite s ljutnjom?
Katkad je veoma teško savladati ljutnju. U napetoj situaciji izraz negativnih osjećaja najradije bi izbacili iz sebe. No je li vam to najpametnije rješenje? Veoma često odgovor je negativan (primjer: posao, suprug, djeca, prijatelji…). Prepoznajte ljutnju i udaljite se od uznemirujuće situacije u vrijeme snažnog negativnog uzbuđenja. Nakon nekog vremena drugačije ćete gleda na situaciju i tražiti odgovore i rješenje hladne glave. Bijes vam ne pomaže, problemi se mogu i moraju rješavati bez uvreda, vikanja ili slušanja suprotnih mišljenja; takva mišljenja možete poništiti pravim argumentima.

Je li ljutnju dobro “izbaciti”?
Istraživanja pokazuju da je u većini slučajeva ljutnja sve blaža ako se ne iskazuje. Ljuta osoba ispunjava okolinu svojim bijesom, ali uglavnom ne iznosi nikakve argumente da se nastali problem riješi. Smirenost vam pomaže da probleme razmotrite racionalno. Ljutnja je povezana s vašim emocijama (to može biti strah ili povrijeđeni ego). Svaki vaš pokušaj razgovora s ljutom osobom ne mora završiti pozitivno. Ljutoj osobi ništa ne možete dokazati, to je gubljenje vremena, trebate pričekati da se ta osoba “ohladi”.

“Stvar je jednostavna – ne možete se ljutiti na nekoga ko vas nasmijava.” – Jay Leno

Ljutnja je prirođena ljudska emocija. Ozbiljan problem nastaje kada izgubite kontrolu pa mogu nastati nepopravljive posljedice. Ono što možete kontrolirati jesu reakcije i ponašanje. Ako kontrolirate ljutnju vi ste jaki i ne dopuštate da ljutnja kontrolira vas.

Iako su promjene raspoloženja, tjeskoba i ljutnja karakteristični za menopauzu, to nisu simptomi s kojima morate živjeti. Samopomoć i pomoć liječnika može pridonijeti vraćanju kontrole nad raspoloženjem i prihvaćanju toga razdoblja životnih promjena.

Photos: Can Stock Photo

Napišite komentar ili postavite pitanje