Poremećaji spavanja povezani s menopauzom i stresom

Piše Irena

Menopauza i stres često utječu na kvalitetu i trajanje sna. Nedostatak sna može imati ozbiljan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje. Stručnjaci preporučuju da odrasle osobe moraju spavati 7-9 sati noću.

Poremećaji spavanja povezani s menopauzom i stresom

Prema provedenim istraživanjima oko 35% odraslih osoba spava manje od 7 sati noću. Nedostatak sna može dovesti do zdravstvenih problema. Dovoljno dug i kvalitetan san olakšava niz procesa u tijelu.

Kada žene ulaze u srednje godine njihovo tijelo proizvodi manje melatonina (hormon spavanja kojeg luči epifiza. Melatonin je važan jer daje signale kada je vrijeme za spavanje a kada za aktivnost).

Neke žene koje imaju problema sa spavanjem koriste lijekove kako bi im pomogli da spavaju. To može biti korisno za kratko vrijeme. Razvijanje zdravih navika prije spavanja može vam pomoći da se dobro naspavate.

Zdrave navike za dobar san tijekom menopauze i opuštanje nakon stresnog dana.

Pridržavajte se redovnog rasporeda spavanja svaki dan, čak i vikendom. Spavaća soba vam mora biti hladna i tamna. Pretjerano ugrijana spavaća soba može biti uzrok problema s vašim snom. Vaše tijelo treba nižu temperaturu kako bi mogli zaspati ugodnim i tvrdim snom. Lakše ćete zaspati u sobi u kojoj je hladno nego u kojoj je suviše toplo.

U spavaćoj sobi nije vam potreban televizor. Gledanje televizijskog programa iz kreveta “ubija” san. Svjetlost koju emitiraju televizori, računala i mobiteli mogu poremetiti vaš san i ako su u sobi trebate ih ugasiti.

Izbjegavajte drijemati kasno poslijepodne. Ta navika može vam poremetiti san.

Rutine za dobar san

Toplo tuširanje prije spavanja opušta. Kako topla voda isparava iz vaše kože, tijelo će vam se prirodno ohladiti i osjećat ćete se umornijim. Vježbe dubokog disanja također vam mogu pomoći i smanjiti stres ili zabrinjavajuće misli.

Pijenje čaja prije spavanja ili čašu mlijeka. Čaj poboljšava kvalitetu vašeg sna ako se borite s nesanicom.

Držanje eteričnih ulja kao što su lavanda, ruža… također mogu vam pomoći za kvalitetan san. Najbolje je isprobati nekoliko eteričnih ulja i pronaći najbolje.

Hladna i udobna posteljina
Na tržištu ima niz kvalitetnih madraca koji dobro reguliraju toplinu. Osim madraca bitni su jastuci i odgovarajuća posteljina koja hladi. Iako je svila lagan materijal ona ne osigurava dobar protok zraka. Pamuk nije toliko lagan ali je prozračan. Pidžama vam mora biti udobna i od materijala koji ne zadržavaju toplinu.

Posteljinu perite jednom tjedno kako bi se uklonila prljavština i bakterije. Ulaganje u kvalitetan madrac, posteljinu, jastuk i pidžamu više je nego dobra investicija za dobar i kvalitetan san.

Vježbanje
Redovito vježbanje veoma je važno za vaše fizičko, mentalno zdravlje i kvalitetan san. Najbolje je da vježbate ujutro i vani ali ne prije spavanja.

Prehrana i piće
Izbjegavajte kofein u popodnevnim satima i ograničite ukupni unos kofeina tijekom dana. Kofein budi i povećava stres koji može otežati spavanje.
Alkohol također valja izbjegavati. Alkohol vam može pomoći da brže zaspite ali će vas buditi ranije nego što je potrebno.
Izbjegavajte hranu u večernjim satima, to će vam pomoći da lakše utonete u san.
Prije nego odete na spavanje svakako otiđite na WC.

Kronična nesanica može pridonijeti visokom krvnom tlaku, srčanim bolestima i drugim zdravstvenim problemima.

Također kronična nesanica može utjecati na nekvalitetno obavljanje vaših radnih obaveza i cjelokupnu kvalitetu života. Srećom danas postoji niz načina kako problem možete riješiti ako simptomi menopauze i stresa utječu na lošu kvalitetu vašeg spavanja.

Napišite komentar ili postavite pitanje