Odnos srednje životne dobi i osamljenosti

Piše Irena

Sve više žena spominje da su u srednjim godinama osamljene i izolirane. Moderne tehnologije i društvene mreže Facebook i Twitter mogu se činiti kao rješenje takvih problema, ali nažalost sve može završiti i tako da osjećaj osamljenosti postane jači. Prema nekim istraživanjima, osamljenost snađe jednu od sedam žena.

Osamljenost se javlja kad ne postoji mogućnost da budete s emotivno važnom osobom. Kad takvo stanje traje dugo, to se smatra znakom nepovezanosti s drugim ljudima na način kojem se teži. Takvi osjećaji nisu povezani samo s partnerskim i obiteljskim odnosima.

Odnos srednje životne dobi i usamljenosti
Odnos srednje životne dobi i usamljenosti

Često možete osjećati osamljenost kad ste odvojeni od prijatelja, obitelji i društvene zajednice. Jaku osamljenost možete osjećati u vezi, obitelji i među prijateljima.
Postaje očito kad su odnosi poremećeni i kad se stvori osjećaj da nas bitne osobe ne vide ili ne čuju.

Moderan način života ne pomaže, budući da je bitno svojstvo današnjeg života kultura individualnosti, samodostatnost i učenje da ne treba ovisiti o drugima, nego se treba osloniti samo na sebe.

Osamljenost i sreća postaju upitni kad u životu ne ostvarujete postavljene ciljeve.

“Osamljenost nije u tome što smo sami, nego u tome što ne postoji ništa za čim čeznemo.” – Marie-Henri Beyle Stendhal

Osjećaji starenja, osamljenosti i prolaznosti mogu osjetiti svi ljudi, bez obzira na zanimanje i postignuti uspjeh u životu. Pitanje je samo koliko će koga zahvatiti.

Svako razdoblje u životu donosi krize i postavlja određene zadatke, koji su istovremeno prilika ako ih uspješno podnesete. Takve krize donose i nove kvalitetu u vaš život.

Do srednje dobi proći ćete različite životne cikluse i postići neke životne ciljeve. To su godine kada trebate zastati, razmisliti što ste učinili ili propustili i okrenuti se vlastitoj budućnosti.

Budući da su danas odnosi građeni na slabim temeljima, kad se polazi od količine “voli”, a ne od kvalitete bliskosti, može se pretpostaviti da u budućnosti problem osamljenosti neće biti manji.

Napišite komentar ili postavite pitanje