Najzdravija prehrana na svijetu: mediteranska prehrana

Piše Irena

Istraživanja sugeriraju mnoge prednosti mediteranske kuhinje (uravnotežena razina glukoze, odnosno šećera u krvi, manji rizik od depresije, srčanog ili moždanog udara, manji rizik za pojavu Alzheimerove bolesti, gubitak suvišnih kilograma…). Potvrda dobrih rezultata mediteranske prehrane je i preporuka takve prehrane od američke novinske tvrtke US News and World Reporta kao najboljeg načina zdrave prehrane za 2019. godinu. Mediteranska prehrana obiluje voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, maslinovim uljem, ribom, peradi i umjerenom količinom crnog vina

Najzdravija prehrana na svijetu: Mediteranska prehrana
Najzdravija prehrana na svijetu: Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana ima snažan utjecaj na zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i dugoročan utjecaj na idealnu tjelesnu težinu. Napisane su mnoge knjiga o provođenju mediteranske prehrane i mediteranske dijete.

Osnovna načela mediteranske prehrane

Mali i uravnoteženi obroci
Mediteranska prehrana prepoznaje se po manjim porcijama. Jede se često, ali manje. Mnogi narodi vole velike porcije, što je u mnogim istraživanjima dokazan uzrok lošijeg zdravlja i slabije radne produktivnosti. Važnu ulogu u mediteranskoj prehrani ima ravnoteža masti, ugljikohidrata, bjelančevina, minerala i vitamina. Znatan dio takvog načina prehrane podrazumijeva opuštenost, nežurenje i uživanje u obroku.

Sinonim mediteranske prehrane je maslinovo ulje. Upotrebljava se za salate, kao dio namaza i većeg broja jela. Namirnice koje se koriste trebaju biti svježe. Zbog povoljne klime mediteranskih zemalja moguć je uzgoj svježeg voća i povrća cijele godine. Svježe voće i povrće ima važnu ulogu u mediteranskoj prehrani kojoj daje posebnu ravnotežu.

Glavne namirnice u mediteranskoj prehrani:

  • maslinovo ulje
  • umjereno konzumiranje mliječnih proizvoda (sir, jogurt)
  • maksimalno konzumiranje jaja do četiri puta tjedno
  • riba i meso peradi osnovni su izvor bjelančevina životinjskog podrijetla, a crveno meso se rijetko jede
  • povrće i voće (koštičavo voće)
  • mahunarke
  • cjelovite žitarice.

Uživanje koje je karakteristično za mediteransku prehranu nije samo u sastojcima, nego i načinu na koji se u obrocima uživa. Često se narodi mediteranskih zemalja prepoznaju po tome što se u vrijeme obroka okupljaju cijele obitelji i prijatelji. Radi se o posebnom ritualu opuštanja i uživanja. Nije bitno samo što je na stolu, nego je jednako važno i druženje.

Ako vam je prehrana mediteranska, to ne znači da ne trebate vježbati. Fizička aktivnost (npr. šetnja) treba postati redovita aktivnost za jačanje mišića i vaš preventivni kontrolni mehanizam za zaštitu od mnogih bolesti.

Napišite komentar ili postavite pitanje