Načinom života protiv svrbeža koji se javlja kod suhe kože

Piše Irena

Suhoća i svrbež kože čest je problem za vrijeme menopauze. Žene mogu primijetiti suhoću i svrbež na licu, tijelu ili genitalijama. Hormonske promjene mogu biti uzrokom niza kožnih problema (estrogen igra važnu ulogu u zdravlju kože. Manjak estrogena utječe na manjak kolagena koji je zaslužan za mekoću kože) tijekom menopauze.

Načinom života protiv svrbeža koji se javlja kod suhe kože

Članak pruža informacije o tome kako olakšati probleme svrbeža i suhoće kože povezanih s menopauzom.

Načinom života protiv svrbeža i suhe kože

Kratko tuširanje mlakom vodom
Da smanjite sušenje kože, tuširanje ili kupanje ne smije trajati dulje od 20 minuta. Vruća voda isušuje vašu kožu i pogoršava svrbež. Obavezno koristite mlaku vodu i tako zadržite prirodnu vlagu kože i pomozite si u smanjenju svrbeža kože.

Sapune, gelove za tuširanje i dezodoranse koji nadražuju kožu trebate izbjegavati a koristite nježne sapune koji sadrže hidratantnu kremu.

Hidratantne kreme ili losioni. Ako je svrbež uzrokovan suhom kožom važno je da kožu odmah nakon tuširanja hidratizirate, najmanje dva puta dnevno kako bi izbjegli suhoću. Najvažnije je da održite kožu dovoljno hidratiziranom tijekom cijeloga dana. Hidratantni proizvodi pomažu a najbolje je da koristite provjerene proizvode visoke kvalitete.

Proizvodi koji sadrže mirise, alkohol ili druge kemikalije trebate izbjegavati jer oni mogu pogoršati svrbež.

Odjeća koja dopušta koži da diše
Ne preporučuje se da nosite odjeću od oštrih i krutih materijala (vuna, sintetika) koji iritiraju kožu. Materijal koji neće iritirati vašu kožu a propušta zrak je pamuk. Pamuk je prirodni materijal u kojem će vaša koža lako disati, neće uzrokovati iritaciju i sprječavat će pretjerano zagrijavanje vašeg tijela.

Odjeću koja je tek kupljena trebate prije nošenja oprati. Odjeću trebate oprati nebiološkim deterdžentima bez mirisa i parfema.

Posebnu pažnju obratite da vam pidžama bude lagana i pamučna.

Zdrave masti u svakodnevnoj prehrani
Omega-3 su esencijalne masne kiseline koje će pomoći vašoj koži da proizvodi ulje i ostane hidratizirana. Ako nedostaju esencijalne masti u prehrani koža se može sušiti što je uzrok svrbežu. Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su sardine, soja, riblje ulje…

Unošenje dovoljno vode-tekućine tijekom dana
Ljudsko tijelo ovisi o vodi da bi preživjelo. Nedostatak vode dovodi do dehidracije što rezultira suhom kožom. Prema istraživanjima žene u prosjeku trebaju popiti najmanje 1,5 l vode dnevno. Ako se bavite vježbanjem trebate povećati unos vode.

Pušenje, previše kave i alkohol isušuju kožu
Ako konzumirate kavu i alkohol to trebate činiti u umjerenim količinama. Obje tvari djeluju kao diuretici, što će biti uzrokom čestog mokrenja i dehidriranja. Dehidriranje isušuje kožu a to rezultira svrbežom.

Kada se za vrijeme menopauze pojave problemi svrbeža i suhe kože to jednostavno znači da je vrijeme da ponovo procijenite način njege vaše kože. Starenjem koža gubi elastičnost ali zbog toga ne trebate odustati od cilja da ne izgledate i osjećate se dobro. Kao i kod većine problema radi se o izazovu hoćete li se prepustiti, ili isti početi rješavati.
Dobra prehrana, kvalitetni sapuni, hidratizacija i svakodnevno čišćenje kože mogu vam pomoći da vratite izgubljene vlagu i koža vam ostane što dulje elastična te izgubi svrbež.

Napišite komentar ili postavite pitanje