Način života i uravnoteženost hormona

Piše Irena

Hormoni su vrlo važni kao kemijski glasnici koji utječu na mnoge pojave cjelokupnog zdravlja. Hormone ispuštaju žlijezde i organi, uključujući hipofizu, štitnjaču, gušteraču, nadbubrežnu žlijezdu i jajnike. Cijeli sustav žlijezda s unutarnjim lučenjem (endokrini sustav) radi da bi kontrolirao razinu hormona koji kruže tijelom. Ako se pojavi neravnoteža, to može biti uzrok velikih zdravstvenih problema.

Način života i uravnoteženost hormona
Način života i uravnoteženost hormona

Kako djeluju hormoni?

Kortizol – hormon stresa – regulira šećer u krvi, imunološki sustav i krvni tlak.
Hormoni štitnjače (T3 i T4) djeluju na kretanje, spavanje, dišni i krvožilni sustav, probavu, mozak i rad ostalih žlijezda.
Estrogen – regulira menstruaciju. Hormon s više od 300 zadataka u ženskom tijelu.
Progesteron – nužan za održavanje sluznice maternice, važan za san i emocije.
Testosteron – hormon vitalnosti i samopouzdanja.
Leptin – kontrolira osjećaj gladi.
Inzulin – uspostavlja razmjer na koji tijelo raspoređuje dobivenu energiju iz hrane. Potiče jetrene, mišićne i masne stanice da na sebe preuzmu glukozu iz krvi i čuvaju je.
Oksitocin djeluje kao moždani kemijski spoj i određuje hoće li osoba biti društvena ili osamljenija. Oksitocin katkad odlučuje o lakovjernosti i ovisnosti pojedine osobe. Naziva ga se “ljubavnim hormonom”, jer se u vrijeme ženskog i muškog orgazma povećava u krvi.

Postoji mnogo stručnih knjiga koje mogu pomoći u razdoblju od perimenopauze do menopauze. Iz dostupne literature možete mnogo saznati o hormonima, njihovom djelovanju, o tome kako vam mogu učiniti život teškim, ali i kako ih dovesti u ravnotežu bez ponekad opasnih lijekova.
Izloženost neprestanom stresu, snažnim dijetama, lijekovima za spavanje i objašnjenjima liječnika da su osjećaji iscrpljenosti i depresivnosti normalna stanja, svakako ne možete prihvatiti kao istinu.

Možete jednostavno primijeniti neke načine da prirodnim putem ublažite neravnotežu hormona. Promjene u načinu života mogu na to znatno utjecati i pomoći da spriječite bolesti koje se više ne mogu liječiti bez lijekova. Isplanirajte promjenu životnog stila i prehrane, to može biti pokretna snaga za oporavak vašeg organizma i podizanje samopouzdanja.

Prirodni načini dovođenja hormona u ravnotežu

Zdrava prehrana
Hrana vam mora biti bogata bjelančevinama i zdravim masnoćama. Trebate jesti voće i povrće u dovoljnoj količini.

Plastična ambalaža
Plastična ambalaža nije bezopasna, budući da izlučuje kontaminirajuće kemijske supstancije. U pripremanju hrane upotrebljavajte suđe od stakla i nehrđajućeg čelika.

Spavanje
Dobar san pomaže da se vaši hormoni prirodnim putem dovedu u ravnotežu. Na spavanje trebate poći kad osjetite umor. Loše je rješenje da se prisiljavate na spavanje ili nastavak rada kada osjećate potrebu za spavanjem. Kratak san tijekom dana može vam olakšati nastavak dana. Najbolje je da ne jedete prije spavanja i spavate u zamračenoj sobi. Mobilne i slične uređaje isključite.

Dodaci prehrani
Na tržištu postoji mnogo dodataka prehrani koji mogu pridonijeti uklanjanju problema hormonske ravnoteže. Prije korištenja dobro je da se posavjetujete s liječnikom, budući da nije svaki dodatak dobar za svaku osobu.

Način života i uravnoteženost hormona
Način života i uravnoteženost hormona

Štetnost kofeina
Istraživanjima je potvrđeno da previše kofeina štetno utječe na san, depresiju, agresivnije ponašanje i stres.

Hormonska neravnoteža problem je milijuna žena diljem svijeta, što često rezultira bolestima (dijabetes, nepravilnosti u menstruaciji, neplodnost, poremećaji rada štitnjače…).
Simptomi uključuju osjećaj umora, razdražljivosti, dobivanje na težini ili gubitak težine, loš san i promjene u seksualnom životu. Prirodni tretmani su donošenje odluke o aktivnom odnosu prema životu, da se vrati radost i zdravlje. Kad je to potrebno, o uključivanju dodataka u prehranu trebate se posavjetovati sa stručnom osobom.

Napišite komentar ili postavite pitanje