Način života i pritisak svakodnevice

Piše Irena

Gotovo da nije moguće u današnjem društvu izbjeći brzi tempo života. Stručnjaci za zdravlje jasno ističu da je takav način života najveća zdravstvena briga. Prije nego što počnete piti lijekove, valja promijeniti način života koliko god je to moguće i koristiti se prirodnim sredstvima koja će vam olakšati stres i druge negativne utjecaje modernog života.

Način života i pritisak svakodnevnice
Način života i pritisak svakodnevnice

Prirodna rješenja postojala su u povijesti i kulturama diljem svijeta: od Grka, Rimljana, Kineza, Indijanaca…

Svakodnevni pritisak i stresni događaji mogu izazvati depresiju, povišeni krvni tlak, dijabetes i niz drugih teških bolesti. Rješenja iz prirode pružaju načine za smanjivanje osjećaja stresa i tjeskobe.

Biljke koje ublažavaju takve probleme su: matičnjak, valerijana, kantarion, lavanda i majčina dušica.

Matičnjak (lat. Melissa officinalis)
Matičnjak je biljka koju su nazivali “veselje za srce”. Osvježava, umiruje i uklanja potištenost. Matičnjak se može kombinirati s drugim biljkama.

Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum)
Ta je biljka dio mnogih lijekova protiv stresa. Smanjuje nervozu i psihičku napetost te omogućava dobar san.

Kantarion (lat. Hypericum perforatum)
Kantarion ili gospina trava upotrebljava se za izradu ulja, ekstrakata, tinktura i čajeva koji čine podnošljivim nesanicu, depresiju i anksioznost.

Lavanda (lat. Lavandula)
Lavanda je rasprostranjena diljem Mediterana. Ima izuzetno blag miris; općenito uzevši smiruje, ublažava osjećaj napetosti i opušta. Preporučuje se ženama koje imaju problema sa živčanim sustavom.

Valerijana (lat. Valeriana officinalis) trajna je biljka, poznata kroz povijest za ublažavanje problema živčanog sustava. Može se upotrebljavati sama ili s drugim biljkama kao čaj ili tinktura.

20-30 minuta vježbanja
Vježbanje također ima snažan, pozitivan učinak na vaše mentalno zdravlje. Vježbanje će vam pomoći u slučajevima tjeskobe, stresa i depresije. Kad osjetite stres, 20 do 30 minuta vježbanja može vam pomoći.

Photo: Can Stock Photo

Napišite komentar ili postavite pitanje