Menopauza i nizak nivo samopouzdanja

Piše Irena

Imati samopouzdanje omogućuje da preuzmete rizik, upoznajete nove ljude, formirate zdrave odnose i živite vjerujući u sebe.
Gubitak samopouzdanja vrlo je čest simptom menopauze koji može utjecati na mnoge oblasti vašeg života, uključujući posao, rješavanje sukoba… Kod gubitka samopouzdanja osjeća se strah od svakodnevnih stvari koje do tada nisu uzrokovale probleme. Ako se radi o radnom mjestu gdje se traži mnogo razgovora odjednom se pojavljuje nervoza i zabrinutost. Kada se pojavi takva situacija i pojačana nervoza onda to izaziva pojačanu vrućinu i znojenje a to problem čini još težim za rješavanje.

Menopauza i nizak nivo samopouzdanja

Promjene i gubitak samopouzdanja povezuju se s poremećajem razine estrogena. Pad razine estrogena može utjecati na vaš živčani sustav. Kada estrogeni počnu padati možete postati stvarno nervozni i panični, premda nema stvarnog straha. Vaš razum počinje zamišljati panične situacije i kao rezultat toga je zabrinutost za svakodnevne stvari s kojima ste se prije mogli lagano nositi tako da gubite povjerenje u samu sebe.

Preporuke za podizanje samopouzdanja i samopoštovanja tijekom menopauze

Vježbanje
Menopauzu prati dobivanje na težini i vježbanje pomaže, ali također nudi samopouzdanje. Istraživanja su pokazala da se žene koje vježbaju (hodanje, plivanje, trčanje, joga) osjećaju bolje fizički i mentalno, te su sigurnije u svoje duševne i radne sposobnosti.

Zdrava prehrana
Kvalitetna prehrana ne samo da će vam pomoći kod održavanja kilaže već riješiti niz drugih simptoma povezanih s menopauzom, uključujući tjeskobu, promjene raspoloženja i nesanicu. Cjelovite žitarice, voće i povrće čuvaju vaše zdravlje.

Pozitivno razmišljanje
Za vrijeme menopauze možete otkriti veću slobodu i povećati svoje samopouzdanje. Trebate se usredotočiti na prihvaćanje promjena koje se dešavaju i otkriti pozitivne aspekte života. Dr. Hanson tvrdi “mozak je prirodno programiran da se fokusira na negativno, pa smo zbog toga u stresu i nesretni čak i kad smo okruženi s puno pozitivnih stvari u životu koje lako zaboravljamo i ne vidimo.” Poticanjem pozitivnog razmišljanja povećavate samopouzdanje i vjerojatnost uspjeha na poslu i obiteljskom životu.

„Uvijek budite prvorazredna verzija sebe, umjesto drugorazredne verzije nekog drugog.“ – Judy Garland

Informiranje
Prije su žene prolazile i patile u menopauzi u tišini. Sreća je što su se vremena promijenila. Danas imate mnoge izvore koji pomažu da izradite vlastitu strategiju prolaženja kroz menopauzu. Istraživanja pokazuju da žene koje raspolažu s više informacija o izazovima menopauze imaju veću vjerojatnost da se osjećaju pozitivno u vezi s tim životnim iskustvom.

Većina žena kada vrate svoje izgubljeno samopouzdanje nikada više ne dopuštaju da ga izgube. Postajete mnogo uporniji nego prije i takvo vaše novo samopouzdanje mnogo je jače nego iz ranijih godina. Mnoge žene su mnogo jače, spremnije riskirati, vjeruju u sebe i mogu uspješno uraditi mnogo više stvari nego prije.

Pročitajte više tekstova na temu menopauza

Napišite komentar ili postavite pitanje