Kako izbjeći dobnu diskriminaciju na radnom mjestu?

Piše Irena

Nije važno što je žena 15 do 20 godina bila profesionalna na poslu i dobivala pohvale svojih šefova, odjednom je radi njezine dobi (pedesete godine) suradnici smatraju suviše starom, ne poštuju i ona mora razmišljati da napusti posao kojem je posvetila dobar dio svog života.

Kako izbjeći dobnu diskriminaciju žena na radnom mjestu

Kod muškaraca uglavnom vrijedi pravilo da se oni smatraju kao dobro vino gdje starost povećava vrijednost. Moderna društva opsjednuta su fizičkim izgledom žene i tako kada žene dođu u svoje srednje godine bivaju marginalizirane i traži se od njih da naprave mjesta za mlađe. Pretpostavke koje se povezuju uz dob stvaraju dojam da su starije zaposlenice nedovoljno digitalno pismene, ne mogu izdržati napore… No, suprotno je često mnogo točnije, ali većina tvrtki ne ulaže dovoljno u starije zaposlenice.

Lijepo zvuči da je u Hrvatskoj svaki oblik diskriminacije zakonski kažnjiv ali pri zapošljavanju osim spolne veoma je prisutna i dobna diskriminacija. Veoma mnogo žena sluša kako su “prestare” za posao a s druge strane premlade za odlazak u mirovinu. Premda su za diskriminaciju po bilo kojem obliku propisane visoke kazne (do 300.000 HRK) nije ih lako dokazati u praksi.

Što možete učiniti da ne budete eliminirani sa svog radnog mjesta zbog dobi?
Biti svjesna svojih vrijednosti i dati maksimalan doprinos tvrtki za koju radite. Također, razvijajte dobar odnos i pomažite kolegama na poslu. Morate znati jasno istaći svoje osobne i profesionalne vrijednosti.

Izgradite dobre odnose s kolegama i kolegicama na poslu koji su približno iste dobi. Tako stvarate obostrano korisni odnos razumijevanja kako pomoći drugima da ostvare svoje ciljeve i da ih se brani kada je njihov posao u opasnosti. Na takav način povećava se vjerojatnost da će vas kolege zastupati kada vam prijeti da budete odbačeni iz tvrtke zbog dobi.

“Ljudi skloni osuđivanju, obično nisu skloni suosjećanju.” – Dan Millman

Odnosi prema gore – šefovima. Morate shvatiti da i vaš šef mora biti uspješan i trebate mu pomoći da ostvari svoje ciljeve. Tom strategijom šef može postati vaš zastupnik ako mu pokažete da može računati na vas.

Vaša prava na radnom mjestu. Premda se u našem društvu malo drži do poštovanja provođenja zakona, dobro je poznavati Zakon o suzbijanju diskriminacije na radnom mjestu. Taj zakon vam pruža zaštitu od diskriminacije na temelju dobi i važno je da to razumijete. Premda je teret dokazivanja često zamagljen drugim faktorima, poznavanje vaših prava ipak će vam dugoročno pomoći da vas se ne riješe tako lako.

Svaki komentar koji se tiče neugodnih šala s obzirom na vašu dob trebate dokumentirati – zabilježiti. Dokumentacija vam može pomoći ili bar pružiti malu prednost u pregovorima.

Među mnogim ženama u našem društvu još uvijek ne postoji svijest da treba prijavljivati pojave dobne i svake druge diskriminacije, budući da se radi o jednom od najvećih problema u društvu.

Iskusne zaposlenice tvrtkama za koje rade nude veliko iskustvo i znanje, a također mogu pomoći mlađim kolegama na radnom mjestu. Na kraju se valja podsjetiti stihova nesretno poginule američke pjevačica Aaliyah: “Age Ain’t Nothing But a Number” – Starost nije ništa drugo nego broj.

Napišite komentar ili postavite pitanje