Izgledati i osjećati se ugodno u srednjim godinama

Piše Irena

U početku su način života i Majka priroda protiv žena u srednjim godinama. Proći srednje godine bez problema izrazito je teško. Morate prihvatiti činjenicu da je to razdoblje u životu kad se tijelo fizički mijenja. Na pitanje kako ponovo izgledati i osjećati se mlađom nego što je biološka dob, ne postoji jednostavan odgovor.

Izgledati i osjećati se ugodno u četrdesetima
Izgledati i osjećati se ugodno u četrdesetima

Navike za bolji i kvalitetniji život

Doručak – najvažniji obrok
Svi stručnjaci za prehranu suglasni su da je doručak najvažniji obrok tijekom dana za pokretanje metabolizma i izgaranje kalorija. U jednom od istraživanja, žene koje su jele obilan doručak osam mjeseci, smanjile su težinu za 21 %. Istovremeno, skupine žena koje su unosile malo ugljikohidrata i doručak kao najmanji obrok, smanjile su težinu za 4,5 %.

Jak prvi obrok na početku dana aktivira metabolizam i metaboličke procese, koji su ujutro najsnažniji. Tako smanjujete potrebe za hranom kad vam počinje opadati razina šećera u krvi.

Pokrenite metabolizam
Studije su pokazale da se nakon nekoliko mjeseci bavljenja sportom ili fizičkim aktivnostima minimalna razina energije koja je potrebna za životne funkcije povećava za oko 7 %, što omogućuje veću kalorijsku potrošnju tijela u mirovanju. Fizička aktivnost i sport učinit će vaše kosti jačima i popraviti koordinaciju da se izbjegnu nepotrebne ozljede. Da bi vježbanje bilo korisno, treba biti redovito – dva do tri puta tjedno po 30 minuta.

Povećajte unos kalcija i vitamina D
Kalcij i vitamin D prijeko su potrebni za jače kosti. Smatra se da žene u srednjim godinama oba elemenata nemaju dovoljno. Glavni izvor kalcija je mlijeko, a vitamina D sunce. Hrana bogata vitaminom D su plava riba te pileća i goveđa jetra.

Stres
Stres potiče štetne promjene u tijelu (npr. povišeni krvni tlak), slabi spolnu želju, usporava dotok energije do mozga i ubrzava starenje. Jednostavne vježbe za opuštanje od psihičke napetosti mogu vam pomoći. Također, način prehrane bogat aminokiselinama (gradivni elementi bjelančevina) umanjuje depresiju i poboljšava pamćenje. Najbolji izvori bjelančevina su riba, jaja, piletina…

Zajedničke aktivnosti s partnerom
Kad se radi nešto novo u zajedničkom životu (ne samo u spavaćoj sobi), povezanost s partnerom postat će jača i stvarat ćete dublji i bliskiji odnos. Zajedno otiđite nekamo gdje niste bili ili zajednički odlazak na ples može pomoći.

“Način na koji mislimo o sebi ima veze s time kako nas vidi svijet. Ako mislimo da smo uspješni, i ljudi oko nas doživljavaju nas kao uspješne.” – Arlene Rankin

Žensko prijateljstvo
Druženje s prijateljicama povećava samopouzdanje i smanjuje stres. Obiteljske obaveze i posao ne bi trebali biti razlozi neodržavanja socijalnih kontakata s prijateljicama. Žene koje imaju redovita druženja s prijateljicama zdravije su od onih koje nemaju nikoga.

Redovito kontrolirajte zdravlje
Za žene u srednjim godinama briga za zdravlje je vrlo važna, zbog fizičkih promjena koje se događaju. Preporučuje se pregled očiju, kontrola krvnog tlaka, papa-test i kolonoskopija, pregled štitnjače, mamografija, kontrola šećera u krvi, pregled madeža.

Dobrim dijelom sami ste odgovorni za svoje zdravlje. U srednjim godinama morate se svojski potruditi da zavarate Majku prirodu i lakše prebrodite promjene koje se događaju.

Napišite komentar ili postavite pitanje